Similar Posts
6. Η βιομηχανία
Κεφ. Β. Η ελληνική οικονομία το 19ο αι. Άρθρο για την ιστορία της κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα του Χαροντάκη Δημήτρη στο “Βήμα” Η βιομηχανική αρχαιολογία στην Ελλάδα ΠΗΓΕΣ Λαμβάνοντας υπόψη το κείμενο του βιβλίου σας και το περιεχόμενο των παρακάτω παραθεμάτων να προσπαθήσετε να αναζητήσετε τους λόγους για τους οποίους η βιομηχανική ανάπτυξη στην Ελλάδα κατά…
Πώς ήταν η αρχαία Αθήνα;
Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και της ψηφιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι, αν μη τι άλλο, παρήγορο και ενθαρρυντικό να ανακαλύπτει κανείς δημιουργούς όπως ο Δημήτρης Τσαλκάνης. Πρόκειται για τον δημιουργό της ιστοσελίδας Αρχαία Αθήνα 3D , όπου ο επισκέπτης της μπορεί να κάνει ένα ταξίδι στο χρόνο και να περιηγηθεί σε διάφορες εποχές του…
Το Συνέδριο της Βιέννης . Εθνικά και φιλελεύθερα κινήματα
Ιστορία Γ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας. Κεφ. Α’ Ενοτ. 1&2 Λέξεις- κλειδιά 1814-1815 Νικήτριες Δυνάμεις του Μ. Ναπολέοντα (Αγγλία, Ρωσσία, Πρωσία, Αυστρία) Παλινόρθωση “παλαιού καθεστώτος” Εποχή Μέτερνιχ Τέλος του Ναπολέοντα και ίδρυση Ιερής Συμμαχίας έθνος λαός εθνικά κινήματα φιλελεύθερα κινήματα Ορισμοί παλαιό καθεστώς (ancien regime- ανσιέν ρεζίμ): (σελ. 245) Το καθεστώς της απόλυτης μοναρχίας, που δέχτηκε καίριο πλήγμα…
Η Ομηρική Εποχή (1100-750 π.Χ.)
Ιστορία Α΄ Λυκείου: Η Αρχαία Ελλάδα: Ενότητα 2.1 Η ελληνική ιστορία με τη μελέτη του μυκηναϊκού πολιτισμού έχει διανύσει την πρωτο-ιστορική της περίοδο. Η επιστημονική έρευνα όρισε την αρχή της ελληνικής ιστορίας μετά την κατάρρευση του μυκηναϊκού κόσμου, περίπου το 1100 π.Χ. Οι πρώτοι αιώνες (11ος-9ος αι. π.Χ.) αποτελούσαν ένα μεταβατικό στάδιο αναστατώσεων, στη διάρκεια…
“Witch hunt: the dark side of early modern Europe (15th-18th c)” / “Το κυνήγι μαγισσών: μία σκοτεινή όψη της Νεότερης Ευρώπης (15ος-18ος αι.)”
Historiana e-learning activity Στο πλαίσιο της επιμορφωτικής δράσης του Euroclio “Engaging Educators to Use Online Tools: Online Self-Paced Course” δημιούργησα την ακόλουθη δραστηριότητα στην πλατφόρμα Historiana με θέμα το κυνήγι των μαγισσών στην Ευρώπη (15ος-18ος αι.) τις θρησκευτικές, οικονομικές και φυλετικές διαστάσεις και αιτίες του. Είναι μια διδακτική πρόταση που συνάδει με το αναλυτικό πρόγραμμα…
2. Η εμπορική ναυτιλία
Κεφ. Β. Η ελληνική οικονομία το 19ο αι. Το Βιομηχανικό Μουσείο της Ερμούπολης Οι απεργίες στη Σύρο 1879 (με σημαντική βιβλιογραφία) ΠΗΓΕΣ Αντλώντας στοιχεία από το κείμενο που ακολουθεί και αξιοποιώντας τις ιστορικές σας γνώσεις: α. Να αιτιολογήσετε την άποψη ότι «η παρακμή πόλεων του ελληνικού χώρου ήταν ένα σχεδόν γενικευμένο φαινόμενο». (Μονάδες 12) β….