Περιηγηθείτε στο σύνδεσμο που σας δίνεται, στην Ενότητα “Περίοδοι της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας”, και στη συνέχεια απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις.
[googleapps domain=”docs” dir=”forms/d/e/1FAIpQLSdHP34b7mHaDZK4bPdput0MIYmIPafeqxKrN_9S8xjei96C9A/viewform” query=”embedded=true” width=”700″ height=”520″ /]Similar Posts
Γ. Βιζυηνός “Ποίος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου”
Ο Γεώργιος Βιζυηνός είναι ένας από τους σημαντικότερους νεοέλληνες πεζογράφους. Εμφανίζεται σε μια εποχή που στη χώρα μας οι πεζογράφοι στρέφονται στην περιγραφή της υπαίθρου με στόχο τα ήθη και τα έθιμα του ελληνικού λαού. Έτσι καλλιεργήθηκε το ηθογραφικό διήγημα. Ο Βιζυηνός όμως πήγε πιο πέρα και πρόσθεσε και αυτοβιογραφικά χαρακτηριστικά στο έργο του. Χαρακτηριστικά του έργου…
Διαφορές παραδοσιακής και μοντέρνας ποίησης
Ειδικά στην Ελλάδα η νεωτερική ποίηση καθιερώθηκε μέσα στη δεκαετία του 1930. Για πολλούςαφετηρία ήταν η πρώτη ποιητική συλλογή του Γ. ΣΕΦΕΡΗ «Στροφή» το 1931. Το πέρασμα απότη μια μορφή ποίησης στην άλλη δεν συντελέστηκε απότομα· είχε προετοιμαστεί σταδιακά μεποιητές που χωρίς να είναι νεωτερικοί υπονόμευσαν όλα σχεδόν τα παραδοσιακά στοιχεία(Καβάφης, Καρυωτάκης). ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ αριθμό στίχων…
Τα δύο Νόμπελ της ελληνικής Λογοτεχνίας: Γιώργος Σεφέρης – Οδυσσέας Ελύτης
Δύο Έλληνες ποιητές της γενιάς του’30 τιμήθηκαν με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας με διαφορά 16 ετών: ο Γιώργος Σεφέρης το 1963 και ο Οδυσσέας Ελύτης το 1979. Ταξίδεψαν με το έργο τους, που μεταφράστηκε σε πολλές από τις γλώσσες του κόσμου, τους ανθρώπους στα ελληνικά ακρογιάλια και ακτές και τους έκαναν να γνωρίσουν της ελληνική…
Τι είναι η διακειμενικότητα και γιατί υφίσταται στη λογοτεχνία;
Πολύ συχνά ο όρος “διακειμενικότητα” προβληματίζει όποιον τον ακούει για πρώτη φορά (και ειδικά τους μαθητές). “Εκ πρώτης ακοής” φαίνεται να κατατάσσεται σε αυτούς τους δυσνόητους κειμενικούς – λογοτεχνικούς όρους, που δημιουργήθηκαν για να “μας κάνουν τη ζωή δύσκολη”. Αποτελεί, όμως, βασική λειτουργία της τέχνης του λόγου (της λογοτεχνίας, δηλαδή) η οποία, όπως και κάθε…
Λογοτεχνικά ρεύματα
Αναζητήστε τους ορισμούς των Λογοτεχνικών Ρευμάτων στο Λεξικό Λογοτεχνικών Όρων και συμπληρώστε τον πίνακα που ακολουθεί. Μην αντιγράψτε όλες τις πληροφορίες. Επιλέξτε τις πιο βασικές και ουσιώδεις (χαρακτηριστικά κινήματος, χρονική περίοδος, βασικοί εκπρόσωποι). Λογοτεχνικά ρεύματα Χαρακτηριστικά Παρνασσισμός Ρομαντισμός Συμβολισμός Υπερρεαλισμός Post Views: 212