Similar Posts
H πολιτική φυσιογνωμία του Ελευθερίου Βενιζέλου
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο για την ελληνική νεώτερη ιστορία και την πολιτική του 20ου αι. Έχουν γραφεί πολλές μονογραφίες και μελέτες για τη δράση του και τις αποφάσεις του, οι οποίες άλλαξαν τη φυσιογνωμία της χώρας. Πλούσια, επίσης, είναι η αρθρογραφία από ιστορικούς που αφορά πτυχές της πολιτικής του σταδιοδρομίας και αναλύουν εις…
10. Η πτώχευση του 1893 και ο Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος
Κεφ.Β. Η οικονομία το 19ο αι. Για τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, αποτέλεσμα του οποίου ήταν η επιβολή στην Ελλάδα του Διεθνή Οικονομικού Ελέγχου διαβάστε εδώ. Η ελληνική πτώχευση του 1893, άρθρο του Βασ. Κρεμμυδά ΠΗΓΕΣ Αντλώντας στοιχεία από τα παρακάτω κείμενα και αξιοποιώντας τις ιστορικές σας γνώσεις, να καταγράψετε τα αποτελέσματα από την επιβολή…
Ο Μυκηναϊκός πολιτισμός
Ιστορία Α’ Λυκείου: Ελληνική Προϊστορία Στις αρχές περίπου της 3ης χιλιετίας π.Χ. εγκαινιάστηκε μια νέα εποχή στη ζωή των κατοίκων του Αιγαίου. Τότε για πρώτη φορά έχουμε εισαγωγή και χρήση του χαλκού. Τη μακρά αυτή περίοδο, που οι αρχαιολόγοι ονόμασαν συμβατικά εποχή τον χαλκού(3000/2800-1100 π.Χ.), η πολιτιστική εξέλιξη δεν ήταν ενιαία σε όλες τις περιοχές του ελληνικού…
Η εμφάνιση του Ισλάμ. Οι αραβικές κατακτήσεις και οι συνέπειές τους
Ιστορία Β’ Λυκείου: Κεφ. 1 Ενοτ. 3&4 Στόχοι ενότητας: Πορεία διδασκαλίας Εισαγωγή (10 λεπτά): Κύριο Μέρος (25 λεπτά): Κατακλείδα (10 λεπτά): Δραστηριότητα (5 λεπτά): Παρουσίαση ενότητας Φύλλο Εργασίας Εναλλακτικά μπορούμε να δώσουμε στους μαθητές το ακόλουθο Φύλλο εργασίας, ώστε να επεξεργαστούν κριτικά σε ομάδες πρωτογενείς και δευτερογενείς πηγές σχετικές με το θέμα της ενότητας. Το…
2. Η εμπορική ναυτιλία
Κεφ. Β. Η ελληνική οικονομία το 19ο αι. Το Βιομηχανικό Μουσείο της Ερμούπολης Οι απεργίες στη Σύρο 1879 (με σημαντική βιβλιογραφία) ΠΗΓΕΣ Αντλώντας στοιχεία από το κείμενο που ακολουθεί και αξιοποιώντας τις ιστορικές σας γνώσεις: α. Να αιτιολογήσετε την άποψη ότι «η παρακμή πόλεων του ελληνικού χώρου ήταν ένα σχεδόν γενικευμένο φαινόμενο». (Μονάδες 12) β….
Α.Η ελληνική οικονομία μετά την Επανάσταση
1. Τα δημογραφικά δεδομένα 2. Οι παραγωγικές δυνάμεις μέσα και έξω από την Ελλάδα και η “Μεγάλη Ιδέα” ΠΗΓΕΣ 1) Να αναφερθείτε στις μετακινήσεις ελληνικών πληθυσμών και μέσα και έξω από την Ελλάδα, αξιοποιώντας επιπλέον και τις πληροφορίες από τα παραθέματα που ακολουθούν: ΚΕΙΜΕΝΟ Α. Οι χωρικοί της Ρούμελης, της Ηπείρου, του ανατολικού Μοριά, όλο…