Similar Posts

10. Η πτώχευση του 1893 και ο Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος
Κεφ.Β. Η οικονομία το 19ο αι. Για τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, αποτέλεσμα του οποίου ήταν η επιβολή στην Ελλάδα του Διεθνή Οικονομικού Ελέγχου διαβάστε εδώ. Η ελληνική πτώχευση του 1893, άρθρο του Βασ. Κρεμμυδά ΠΗΓΕΣ Αντλώντας στοιχεία από τα παρακάτω κείμενα και αξιοποιώντας τις ιστορικές σας γνώσεις, να καταγράψετε τα αποτελέσματα από την επιβολή…

Χρονολόγιο 1821-1936
Ιστορία Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών Το βιβλίο της Ιστορία Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών είναι θεματικό. Αυτό δυσκολεύει κάπως τους μαθητές να κατανοήσουν την γραμμική εξέλιξη των γεγονότων που περικλείονται στα διαφορετικά κεφάλαιά του. Το παρακάτω χρονολόγιο περιλαμβάνει τις ημερομηνίες που αναφέρονται στο βιβλίο, σε όλα τα κεφάλαια, τοποθετημένες από την πιο παλιά στην πιο πρόσφατη. Post Views:…

8. Το δίκτυο των σιδηροδρόμων
Κεφ.Β. Η οικονομία το 19ο αι. Πώς ξεκίνησε ο σιδηρόδρομος στην Ελλάδα Ο σιδηρόδρομος: τραγούδι του Κώστα Βίρβου μελοποιημένο από τον Γιάννη Μαρκόπουλο Τα ΕΛΤΑ εξέδωσαν αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων το 2015 με θέμα τους ελληνικούς σιδηρόδρομους ΠΗΓΕΣΑντλώντας στοιχεία από τα παρακάτω κείμενα και αξιοποιώντας τις ιστορικές σας γνώσεις να αποτιμήσετε τη συμβολή του σιδηροδρομικού δικτύου…

Αρχαϊκή εποχή (750-480 πΧ)
Η οικονομική και κοινωνική οργάνωση της πόλης-κράτους. Η κρίση του ομηρικού κόσμου και η αντιμετώπισή της. Ο δεύτερος αποικισμός (8ος-6ος αι. πΧ). Λέξεις-κλειδιά πόλη-κράτος, ομηρική κρίση, β’ αποικισμός ΠΗΓΕΣ χαρακτηριστικά της πόλης- κράτους. Κείμενο 1 Η προέλευση της πόλης-κράτους και οι λόγοι ύπαρξης της Είναι φανερό λοιπόν ότι η πόλη δεν είναι η εγκατάσταση των…

2. Η εμπορική ναυτιλία
Κεφ. Β. Η ελληνική οικονομία το 19ο αι. Το Βιομηχανικό Μουσείο της Ερμούπολης Οι απεργίες στη Σύρο 1879 (με σημαντική βιβλιογραφία) ΠΗΓΕΣ Αντλώντας στοιχεία από το κείμενο που ακολουθεί και αξιοποιώντας τις ιστορικές σας γνώσεις: α. Να αιτιολογήσετε την άποψη ότι «η παρακμή πόλεων του ελληνικού χώρου ήταν ένα σχεδόν γενικευμένο φαινόμενο». (Μονάδες 12) β….

IV. Πολιτισμοί της Δυτ. Μεσογείου και Ρώμη
Ιστορία Α’ Λυκείου Οι γνώσεις μας για τη ζωή των λαών που κατοίκησαν την Ιταλία πριν από τον 8ο αι. π.Χ. είναι ελάχιστες. Η ιστορική περίοδος αρχίζει ουσιαστικά, όταν ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην ιταλική χερσόνησο δύο ξένοι λαοί, οι Έλληνες και οι Ετρουσκοι, οι οποίοι συνέβαλαν στη διαμόρφωση της ιστορικής της πορείας. Την ίδια εποχή…