Στις 22 Νοεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε, σε μια ζεστή ατμόσφαιρα, η παρουσίαση του βιβλίου της Τέσυς Μπάιλα “Λέγε με Ισμαήλ” από τις εκδόσεις Ψυχογιός και την υποστήριξη του Βιβλιοπωλείου Κυριακίδη στη Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Ένωση Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως Βορείου Ελλάδος, την οποία χαιρέτησε ο Πρόεδρός της κ. Πολύβιος Στράντζαλης. Για το βιβλίο μίλησαν ο συγγραφέας Κώστας Δρουγαλάς και η ποιήτρια-δοκιμιογράφος Ευτυχία- Αλεξάνδρα Λουκίδου. Αποσπάσματα διάβασε η φιλόλογος Μάρθα Ιορδανίδου. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Κεσσόπουλος.
Στο μυθιστόρημά της η Τέσυ Μπάιλα μας ταξιδεύει στο πολυπολιτισμικό Πέρα της Κωνσταντινούπολης, κατά την ταραχώδη περίοδο 1955-1964. Ο τίτλος του βιβλίου παραπέμπει στην εναρκτήρια φράση του θρυλικού Μόμπι Ντικ έργο του Χέρμαν Μέλβιλ, γεφυρώνοντας τον λογοτεχνικό συμβολισμό με την ιστορική μνήμη.
Ένα μωσαϊκό χαρακτήρων και ιστοριών
Το βιβλίο πλέκει τις ζωές διαφορετικών ηρώων: ο Ισμαήλ, ιδιοκτήτης ενός καφενείου· ο Ισίδωρος, ο μοναχικός βιβλιοπώλης· η Καλλιάνθη και η Μέλπω, γυναίκες με κρυμμένα μυστικά· η Γιασεμώ, μια παλιά καλλονή, και ο περιπλανώμενος Ναντίρ. Μέσα από τις μικροϊστορίες τους, αναδύεται μια εικόνα καθημερινών ανθρώπων, που η ζωή του κύλησε ανάμεσα στην ειρηνική συνύπαρξη και τις αναταραχές της εποχής, όπως το πογκρόμ του 1964 και οι απελάσεις που άλλαξαν το πρόσωπο της Πόλης.
Η Μπάιλα ζωντανεύει το Πέρα με εικόνες, ήχους και μυρωδιές: γλάροι, ναργιλέδες, καλέσματα από μιναρέδες και παλιά βιβλία δημιουργούν μια πλούσια ατμόσφαιρα. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι συγκινήσεις της καθημερινότητας – η αφοσίωση, η προδοσία, η αγάπη και το μίσος, όλα διαμορφωμένα από τις πιεστικές ιστορικές συνθήκες.
Ένα ντοκουμέντο ανθρωπιάς
Το “Λέγε με Ισμαήλ” δεν είναι απλώς ένα ιστορικό μυθιστόρημα, αλλά ένα ντοκουμέντο για τη χαμένη πολυπολιτισμική γειτονιά του Πέρα. Πάνω απ’ όλα, όμως, είναι μια βαθιά συγκινητική ιστορία που υμνεί την ανθρωπιά, την ανθεκτικότητα και την αγάπη που αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους.
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά με μελωδίες και τραγούδια της Πόλης από τη χορωδία του Μουσικού Καλλιτεχνικού Συλλόγου Ευόσμου “Φιλομήλα” σε διεύθυνση της κ. Άννας – Μαρίας Κότσιφα και συνέβαλε σημαντικά στο ταξίδι στο χρόνο, στις γειτονιές, τις εκκλησιές και τους δρόμους της Πόλης μιας άλλης εποχής, αυτής των ηρώων του βιβλίου.