Τα χαρακτηριστικά της ποίησης του Γιώργου Σεφέρη

Τα χαρακτηριστικά της ποίησης του Γιώργου Σεφέρη

Η ποίηση του Γιώργου Σεφέρη είναι μοναδική. Ο ήπιος τόνος των ποιημάτων του, η διαχρονικότητα των εννοιών που διατρέχουν την ανθρώπινη (και ιδίως την ελληνική) ιστορία, η φροντίδα της γλώσσας, που είναι ταυτόχρονα απλή, αλλά και νεωτερική και που στο έργο του καθρεφτίζεται  επάξια τη χιλιόχρονη επιβίωσή της , η πανταχού παρούσα ελληνική ταυτότητα και…

Γιορτάζοντας την 25η Μαρτίου

Γιορτάζοντας την 25η Μαρτίου

Ποίημα του Ντίνου Χριστιανόπουλου με αναφορά στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 και ιδιαίτερα στον Μακρυγιάννη. Ανατρεπτικός και καυστικός, ο Χριστιανόπουλος, μας προβληματίζει με τα ποιήματά του, ακόμα και για θεσμούς που θεωρούμε de facto μη αμφισβητήσιμους. Post Views: 4

Η «δίαιτα» των… e-mail!

Η «δίαιτα» των… e-mail!

Η ψηφιακή εποχή είναι εδώ. Τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και γεμίζει την καθημερινότητά μας με άπειρες εικόνες, μηνύματα, ασταμάτητη ενημέρωση, αποσπασματικότητα, επιφανειακότατα και τελικά σύγχυση, διάσπαση της προσοχής μας και ανησυχία. Με μια σειρά αναρτήσεων, θα προσπαθήσουμε να ασχοληθούμε με τις διαστάσεις του θέματος και να προτείνουμε τυχόν εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης της τεχνολογίας στη ζωής…

21 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

21 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

“Η άνοιξη αυτή μας βρήκε όλους απροετοίμαστουςκι ανόρεξους ή αδιάφορους –απροετοίμαστη κι η άνοιξη, σε κάθε της βήμα κοντοστέκεταισαστίζει και σωπαίνει κάτω απ’ τα λίγα της δέντρα– δε ρωτάει.Το φως επιστρέφειαπ’ το περσινό καλοκαίρι κατάκοπο κι αφηρημένο, απόμακρο,παραξενεμένο απ’ την καινούρια του νεότητα…” Γιάννης Ρίτσος, “Οδηγός ασανσέρ” ,1958 Post Views: 11

Τα κούλουμα

Τα κούλουμα

Την Καθαρά Δευτέρα θα φάμε πιταστές κρεμδάκια και σκορδάκια και λίγες μυρωδιές. Με αυτό το τετράστιχο συνόδευε ο παππούς μου την πρώτη ημέρα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Όπου “πιταστές” ήταν οι λαγάνες στο ηπειρώτικο ιδίωμα και “μυρωδιές” ο άνηθος. Ως κόρη παντοπώλη, που ο πατέρας της εργάζονταν την ημέρα αυτή, παρ’ ότι γενική αργία, το είχα…

Δοκίμιο, άρθρο, επιφυλλίδα

Δοκίμιο, άρθρο, επιφυλλίδα

Στην παρακάτω παρουσίαση παρατίθενται τα βασικά χαρακτηριστικά των τριών κειμενικών ειδών με τα οποία ασχολούμαστε κυρίως στο Λύκειο στο μάθημα της Έκφρασης – Έκθεσης. Οι αριθμοί σελίδων παραπέμπουν στο σχολικό εγχειρίδιο για την Έκφραση- Έκθεση Γ’ τεύχος (Γ’ Λυκείου). Post Views: 10

“Όλα όσα πραγματικά πρέπει να ξέρω για το πώς να ζω…

“Όλα όσα πραγματικά πρέπει να ξέρω για το πώς να ζω…

…τι να κάνω και πώς να είμαι, τα έμαθα στο νηπιαγωγείο”, γράφει ο Robert Fulghum, γνωστός συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου, αλλά και καταξιωμένος ζωγράφος, γλύπτης και μουσικός. Ποιος είναι Από την επίσημη σελίδα του μεταφράζω: Γεννήθηκε το 1937 και μεγάλωσε στο Waco του Τέξας. Στα νιάτα του εργάστηκε ως εκσκαφέας, μεταφορέας εφημερίδων, βοηθός ράντσου και…

Δημιουργικά…λόγια

Δημιουργικά…λόγια

Δραστηριότητες των μαθητών μου στο 2ο ΓΕΛ Ευόσμου κατά τα έτη 2010-11 που είχαν σχέση με τη δημιουργική γραφή και τη Νεοελληνική Γλώσσα παρουσιάζονται παρακάτω. Υπήρχαν αναρτημένες στο ομώνυμο Blog που είχαμε δημιουργήσει  με τη συνάδελφο Όλγα Στολίδου για τις ανάγκες του αντίστοιχου σχολικού  εργαστηρίου. Εισαγωγή στη δημιουργική γραφή Οδηγίες για τις δραστηριότητες της Λέσχης…