Similar Posts
7. Οι μεγάλες επενδύσεις 8. Η Τράπεζα της Ελλάδος 9. Η οικονομική κρίση του 1929
Κεφ. Γ΄ Οι οικονομικές εξελίξεις στον 20ο αι. ΠΗΓΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ Το καταστατικό της Τράπεζας της Ελλάδος κατοχύρωνε την ανεξαρτησία της από την πολιτική εξουσία με διατάξεις που ήταν από τις πιο προωθημένες της εποχής.[…] Η κύρια αποστολή που ανατέθηκε στη νέα τράπεζα ήταν να εγγυάται τη μετατρεψιμότητα του νομίσματος. Για να την εκπληρώσει η τράπεζα…
3. Η διανομή των εθνικών κτημάτων
Κεφ. Β. Η Ελληνική Οικονομία κατά το 19ο αι. Σωτήριος Σωτηρόπουλος: 1871 Η Διανομή των Εθνικών Γαιών Το Αγροτικό ζήτημα στην Ελλάδα άρθρο του Βασίλη Πατρώνη, Επίκουρου Καθηγητή του Παν/μιου Πατρών στην Καθημερινή στις 24-01-2010 Οι Εθνικές Γαίες (Ελληνική Ιστορία, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού) ΠΗΓΕΣ 1) Με βάση τις ιστορικές σας γνώσεις και τα παραθέματα που ακολουθούν να…
2. Τα πρώτα βήματα του εργατικού κινήματος
Κεφ. Γ’. Οικονομικές εξελίξεις στον 20ο αι. ΠΗΓΕΣ Αντλώντας στοιχεία από τα παραθέματα που ακολουθούν και με βάση τις ιστορικές σας γνώσεις να προσδιορίσετε τους παράγοντες που συντέλεσαν στην ανάπτυξη του ελληνικού εργατικού κινήματος κατά τον 20ο αι. ΚΕΙΜΕΝΟ Α Η Θεσσαλονίκη ήταν η πιο ανεπτυγμένη βιομηχανικά πόλη των οθωμανικών Βαλκανίων και μετά το 1908…
2. Η εμπορική ναυτιλία
Κεφ. Β. Η ελληνική οικονομία το 19ο αι. Το Βιομηχανικό Μουσείο της Ερμούπολης Οι απεργίες στη Σύρο 1879 (με σημαντική βιβλιογραφία) ΠΗΓΕΣ Αντλώντας στοιχεία από το κείμενο που ακολουθεί και αξιοποιώντας τις ιστορικές σας γνώσεις: α. Να αιτιολογήσετε την άποψη ότι «η παρακμή πόλεων του ελληνικού χώρου ήταν ένα σχεδόν γενικευμένο φαινόμενο». (Μονάδες 12) β….
Κεφ. 1. 2.Η βασιλεία του Ηράκλειου (610-641). Αποφασιστικοί αγώνες και μεταρρυθμίσεις.
Στόχοι Ορισμοί Θέματα= αρχικά ήταν μετακινούμενες στρατιωτικές μονάδες. Αργότερα, οι τοποθεσίες μόνιμης εγκατάστασης των στρατιωτικών μονάδων ονομάστηκαν θέματα και εξελίχθηκαν σε διοικητικές περιφέρειες, με ανώτερο διοικητή τον στρατηγό. Από τον 7ο αι αποτελούν τη βασική διοικητική διαίρεση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Στρατιωτόπια = κτήματα…