Είναι μια διδακτική πρόταση που συνάδει με το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών της Ιστορίας Γ’ Γυμνασίου και Β’ Λυκείου (Θρησκευτική μεταρρύθμιση & Αντιμεταρρύθμιση), αλλά και της Νεοελληνικής Γλώσσας Β’ Λυκείου (στερεότυπα ανάμεσα στα δύο φύλα).
Μπορείτε να βρείτε τη δραστηριότητα εδώ (στα Αγγλικά).
Anna Göldi (1734 – 1782) : ήταν Eλβετή οικιακή βοηθός. Η Άννα έμεινε έγκυος από έναν στρατιώτη που έφυγε από τη χώρα πριν γεννηθεί το παιδί της. Το παιδί πέθανε κατά τη γέννηση. Αυτό δεν ήταν ασυνήθιστο εκείνη την εποχή, αλλά η Άννα κατηγορήθηκε για τη δολοφονία του παιδιού. Δεν είχε κανέναν να την υπερασπιστεί. Καταδικάστηκε σε έξι χρόνια κατ’ οίκον περιορισμό, αλλά δραπέτευσε. Δούλευε σε άλλον εργοδότη, ο οποίος την άφησε έγκυο. Γέννησε τον γιο του. Στη συνέχεια η Άννα εργάστηκε για την οικογένεια Tschudi. Ένας από την οικογένεια είπε ότι είχε βάλει βελόνες στο φαγητό της κόρης του με μαγεία. Συνελήφθη. Βασανίστηκε και παραδέχτηκε ότι έκανε συμφωνία με τον Διάβολο, ο οποίος της είχε εμφανιστεί ως μαύρος σκύλος. Απέσυρε την ομολογία της μετά το τέλος των βασανιστηρίων, αλλά καταδικάστηκε σε εκτέλεση με αποκεφαλισμό. Το δικαστήριο δεν την κατηγόρησε επίσημα για μαγεία, αλλά εκείνη την εποχή υπήρξε κατακραυγή για τον τρόπο με τον οποίο είχε κυνηγηθεί, βασανιστεί και σκοτωθεί.
Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και της ψηφιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι, αν μη τι άλλο, παρήγορο και ενθαρρυντικό να ανακαλύπτει κανείς δημιουργούς όπως ο Δημήτρης Τσαλκάνης. Πρόκειται για τον δημιουργό της ιστοσελίδας Αρχαία Αθήνα 3D , όπου ο επισκέπτης της μπορεί να κάνει ένα ταξίδι στο χρόνο και να περιηγηθεί σε διάφορες εποχές του…
Κεφ.Β. Η οικονομία το 19ο αι. Για τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, αποτέλεσμα του οποίου ήταν η επιβολή στην Ελλάδα του Διεθνή Οικονομικού Ελέγχου διαβάστε εδώ. Η ελληνική πτώχευση του 1893, άρθρο του Βασ. Κρεμμυδά ΠΗΓΕΣ Αντλώντας στοιχεία από τα παρακάτω κείμενα και αξιοποιώντας τις ιστορικές σας γνώσεις, να καταγράψετε τα αποτελέσματα από την επιβολή…
Stoty of Implementation in Teaching with Europeana / Εφαρμογή διδακτικού σεναρίου στην πλατφόρμα Teaching with Europeana Η Ευρωπαϊκή πλατφόρμα “Τeaching with Europeana” περιλαμβάνει τόσο προτάσεις για διδακτικά σενάρια που βασίζονται σε υλικό από την Europeana, αλλά και περιγραφές των εφαρμογών αυτών των σεναρίων από άλλους εκπαιδευτικούς. Μία τέτοια περιγραφή είναι η δημοσίευσή μου , που…
Επιμέρους θέματα: Κυρίως παριστάνονται με εικόνες- σκηνές και αναφέρονται στη ζωή και το θάνατο. Οι εικόνες αυτές διαπλέκονται α) για να δείξουν ότι ζωή και θάνατος συνυπάρχουν, β) για να δημιουργήσουν την κατάλληλη ατμόσφαιρα για τον πνιγμό της Ακριβούλας, προοιωνίζοντας την τραγική κατάληξη, γ) για να χρησιμεύσει η αντίθεση ως εκφραστικό μέσο στο διήγημα. Εικόνες ζωής Εικόνες…
Άρθρο της Έφης Γεωργοπούλου στο tvxs με αρκετά ενδιαφέροντα διδακτικά παραδείγματα για το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν διαφορετικές μορφές τέχνης στη διδασκαλία ενός ιστορικού θέματος. Διδακτική ιστορίας : H αισθητική εμπειρία ως μέσο κριτικού στοχασμού των εκπαιδευτικών Post Views: 58
Ως μέλος του φετινού Teacher’s User Group “Teaching with Europeana” της πλατφόρμας Europeana.eu συμμετείχα με τη δημιουργία ενός διδακτικού σεναρίου για το μάθημα της Ιστορίας Β’ Λυκείου, με τη χρήση τάμπλετ στην τάξη. Το θέμα είχε ως αφόρμηση τον καφέ και μπορεί να συνδεθεί με τη χρονική περίοδο των Μεγάλων Ανακαλύψεων, της άνθησης του ευρωπαϊκού…