Απόσπασμα από το βιβλίο “Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας” Β’ Λυκείου
Το ομώνυμο βιβλίο μπορείτε να προμηθευτείτε από τα online βιβλιοπωλεία ΙΑΝΟΣ και Greekbooks.
Το ομώνυμο βιβλίο μπορείτε να προμηθευτείτε από τα online βιβλιοπωλεία ΙΑΝΟΣ και Greekbooks.
Περιηγηθείτε στο σύνδεσμο που σας δίνεται, στην Ενότητα “Περίοδοι της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας”, και στη συνέχεια απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις. [googleapps domain=”docs” dir=”forms/d/e/1FAIpQLSdHP34b7mHaDZK4bPdput0MIYmIPafeqxKrN_9S8xjei96C9A/viewform” query=”embedded=true” width=”700″ height=”520″ /] Post Views: 106
Ειδικά στην Ελλάδα η νεωτερική ποίηση καθιερώθηκε μέσα στη δεκαετία του 1930. Για πολλούςαφετηρία ήταν η πρώτη ποιητική συλλογή του Γ. ΣΕΦΕΡΗ «Στροφή» το 1931. Το πέρασμα απότη μια μορφή ποίησης στην άλλη δεν συντελέστηκε απότομα· είχε προετοιμαστεί σταδιακά μεποιητές που χωρίς να είναι νεωτερικοί υπονόμευσαν όλα σχεδόν τα παραδοσιακά στοιχεία(Καβάφης, Καρυωτάκης). ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ αριθμό στίχων…
Δύο Έλληνες ποιητές της γενιάς του’30 τιμήθηκαν με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας με διαφορά 16 ετών: ο Γιώργος Σεφέρης το 1963 και ο Οδυσσέας Ελύτης το 1979. Ταξίδεψαν με το έργο τους, που μεταφράστηκε σε πολλές από τις γλώσσες του κόσμου, τους ανθρώπους στα ελληνικά ακρογιάλια και ακτές και τους έκαναν να γνωρίσουν της ελληνική…
Αναζητήστε τους ορισμούς των Λογοτεχνικών Ρευμάτων στο Λεξικό Λογοτεχνικών Όρων και συμπληρώστε τον πίνακα που ακολουθεί. Μην αντιγράψτε όλες τις πληροφορίες. Επιλέξτε τις πιο βασικές και ουσιώδεις (χαρακτηριστικά κινήματος, χρονική περίοδος, βασικοί εκπρόσωποι). Λογοτεχνικά ρεύματα Χαρακτηριστικά Παρνασσισμός Ρομαντισμός Συμβολισμός Υπερρεαλισμός Post Views: 212
Η ποίηση του Γιώργου Σεφέρη είναι μοναδική. Ο ήπιος τόνος των ποιημάτων του, η διαχρονικότητα των εννοιών που διατρέχουν την ανθρώπινη (και ιδίως την ελληνική) ιστορία, η φροντίδα της γλώσσας, που είναι ταυτόχρονα απλή, αλλά και νεωτερική και που στο έργο του καθρεφτίζεται επάξια τη χιλιόχρονη επιβίωσή της , η πανταχού παρούσα ελληνική ταυτότητα και…
Παραθέτω ένα αφιέρωμα της ηλεκτρονικής “Παράλλαξης” με την υπογραφή του Λέοντος Α. Ναρ, σχετικό με τη λογοτεχνική παραγωγή της μεταπολεμικής Θεσσαλονίκης. Εκτός από την αναφορά σε συγγραφείς και τεχνοτροπίες, είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς και τον σημαντικό αριθμό των τοπικών λογοτεχνικών περιοδικών, τα οποία “στέγασαν” τις ανησυχίες των λογοτεχνών της πόλης και παράλληλα λειτούργησαν και…
Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.