Δύο Έλληνες ποιητές της γενιάς του’30 τιμήθηκαν με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας με διαφορά 16 ετών: ο Γιώργος Σεφέρης το 1963 και ο Οδυσσέας Ελύτης το 1979. Ταξίδεψαν με το έργο τους, που μεταφράστηκε σε πολλές από τις γλώσσες του κόσμου, τους ανθρώπους στα ελληνικά ακρογιάλια και ακτές και τους έκαναν να γνωρίσουν της ελληνική παράδοση, που ξεπερνούσε τα όρια της αρχαιότητας.
Similar Posts
Λογοτεχνικά ρεύματα
Αναζητήστε τους ορισμούς των Λογοτεχνικών Ρευμάτων στο Λεξικό Λογοτεχνικών Όρων και συμπληρώστε τον πίνακα που ακολουθεί. Μην αντιγράψτε όλες τις πληροφορίες. Επιλέξτε τις πιο βασικές και ουσιώδεις (χαρακτηριστικά κινήματος, χρονική περίοδος, βασικοί εκπρόσωποι). Λογοτεχνικά ρεύματα Χαρακτηριστικά Παρνασσισμός Ρομαντισμός Συμβολισμός Υπερρεαλισμός Post Views: 212
Κωνσταντίνος Θεοτόκης, “Η τιμή και το χρήμα”
Η επικαιρότητα του έργου Το κείμενο ασχολείται με θέματα τα οποία ξεπερνούν την εποχή του και εξακολουθούν να σημασιοδοτούν τη σύγχρονη εποχή. Το χρήμα και η τιμή Το χρήμα εξακολουθεί να διαστρεβλώνει ακόμη και σήμερα τις αξίες και τις ανθρώπινες σχέσεις, αφού η κοινωνία μας είναι καπιταλιστική. Έχει υποκαταστήσει αξίες όπως ο έρωτας και οι…
Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης “Το μοιρολόι της φώκιας”
Επιμέρους θέματα: Κυρίως παριστάνονται με εικόνες- σκηνές και αναφέρονται στη ζωή και το θάνατο. Οι εικόνες αυτές διαπλέκονται α) για να δείξουν ότι ζωή και θάνατος συνυπάρχουν, β) για να δημιουργήσουν την κατάλληλη ατμόσφαιρα για τον πνιγμό της Ακριβούλας, προοιωνίζοντας την τραγική κατάληξη, γ) για να χρησιμεύσει η αντίθεση ως εκφραστικό μέσο στο διήγημα. Εικόνες ζωής Εικόνες…
Γιάννης Ρίτσος, “Ο τόπος μας”
«Πολύ αγαπιέται αυτός ο τόπος με υπομονή και περηφάνεια» Το γνωστό ποίημα του Γιάννη Ρίτσου από το σχολικό βιβλίο των Κειμένων Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Β’ Λυκείου υπήρξε μία πολύ πετυχημένη ανάρτηση στο “παλιό Φιλοblogικό”. Παραπέμπω, επομένως, σ’ αυτή την παλιά ανάρτηση για την ανάλυση του ποιήματος. https://filoblogiko.blogspot.com/2013/04/blog-post.html Διδακτικές προτάσεις Δημιουργικές αναζητήσεις των μαθητών (κατά την περίοδο…
Τι είναι η διακειμενικότητα και γιατί υφίσταται στη λογοτεχνία;
Πολύ συχνά ο όρος “διακειμενικότητα” προβληματίζει όποιον τον ακούει για πρώτη φορά (και ειδικά τους μαθητές). “Εκ πρώτης ακοής” φαίνεται να κατατάσσεται σε αυτούς τους δυσνόητους κειμενικούς – λογοτεχνικούς όρους, που δημιουργήθηκαν για να “μας κάνουν τη ζωή δύσκολη”. Αποτελεί, όμως, βασική λειτουργία της τέχνης του λόγου (της λογοτεχνίας, δηλαδή) η οποία, όπως και κάθε…