Γιάννης Καλπούζος, «Καλντερίμι, 99 χρόνια ιστορίας στη Σαλονίκη», εκδόσεις Ψυχογιός, Αθήνα 2023.

Γιάννης Καλπούζος, «Καλντερίμι, 99 χρόνια ιστορίας στη Σαλονίκη», εκδόσεις Ψυχογιός, Αθήνα 2023.

«όλα ξεκινούν και πορεύονται σύμφωνα με όποιον ακοίμητο σπόρο φυτεύεις μέσα σου ή σ’ τον φυτεύουν[…] Ετούτος βαστά τα γκέμια σου και σ’ οδηγεί. Ανάβει τον πολυέλαιο της θρησκείας, το φως της πατρίδας, την πυρκαγιά του έρωτα»

| |

H πολιτική φυσιογνωμία του Ελευθερίου Βενιζέλου

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο για την ελληνική νεώτερη ιστορία και την πολιτική του 20ου αι.  Έχουν γραφεί πολλές μονογραφίες και μελέτες για τη δράση του και τις αποφάσεις του, οι οποίες άλλαξαν τη φυσιογνωμία της χώρας. Πλούσια, επίσης, είναι η αρθρογραφία από ιστορικούς που αφορά πτυχές της πολιτικής του σταδιοδρομίας και αναλύουν εις…

«Τα παιδιά της Νιόβης», Τάσος Αθανασιάδης, εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας, τ.4, Αθήνα 1988-1995

Βιβλιοκριτική μου που δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό Booksitting . Σύμφωνα με τον αρχαιοελληνικό μύθο η Νιόβη καυχήθηκε για το ότι απέκτησε εφτά κόρες και εφτά γιους, ενώ η Λητώ μόνο δύο παιδιά: την Άρτεμη και τον Απόλλωνα. Οι δύο θεοί τιμώρησαν τη Νιόβη για την ύβρι της: με τα βέλη τους σκότωσαν τους γιους και…

«Εκεί που τραγουδούν οι καραβίδες», Ντέλια Όoυενς (Delia Owens), εκδ. Δώμα, Αθήνα 2019, μτφ. Ζαχαριάδου Μαργαρίτα.

Αμερική, δεκαετίες του ’50και του ‘60. Νότιες πολιτείες. Μια λευκή μητέρα που βιώνει την ενδοοικογενειακή βία εγκαταλείπει τον άντρα της και τα πέντε παιδιά της. Σε μικρό χρονικό διάστημα την ακολουθούν τα τέσσερα από τα πέντε. Η εξάχρονη Κάια, η πιο μικρή της οικογένειας, παραμένει με τον αλκοολικό πατέρα της στο σπίτι τους στο Βάλτο….

“Οι εκπαιδευτικοί γράφουν”, Β’ τόμος, Επιμέλεια : Ελένη Παπαδοπούλου (Ερανίστρια), Εκδόσεις Γράφημα, Θεσσαλονίκη 2021.

Το βιβλίο αυτό, όπως και ο πρώτος ομώνυμος τόμος (« Οι εκπαιδευτικοί γράφουν…», Επιμέλεια Ελένη Παπαδοπούλου, Εκδόσεις Γράφημα, Θεσσαλονίκη 2020), δε γράφτηκε από επαγγελματίες συγγραφείς, αλλά από ανθρώπους που  το βασικό λειτούργημά τους είναι η εκπαίδευση. Οι εκπαιδευτικοί ξανα-γράφουν, λογοτεχνούν, κάνουν τέχνη, δηλαδή, με το βασικό εργαλείο της δουλειάς τους: τον λόγο, τις λέξεις. Η…

Ηλίας Λ. Παπαμόσχος «Η Αλεπού της σκάλας και άλλες ιστορίες», εκδόσεις Κίχλη, Αθήνα 2015

Όταν διαβάζει κανείς μια ποιητική συλλογή, δεν αρκεί μόνο μία ανάγνωση. Θα χρειαστεί και δεύτερη, ίσως και τρίτη. Οι ιστορίες του Ηλία Λ.  Παπαμόσχου στην «Αλεπού της σκάλας» είναι δισυπόστατες: μεγάλα ποιήματα ή μικρά πεζά, που χρειάζονται περισσότερες από μία αναγνώσεις. Ομολογουμένως, την αξία τους την αισθάνεται ο αναγνώστης με την απόσταση που του εξασφαλίζει η δεύτερη…

Ίβο Άντριτς «Η δεσποινίδα», Μετάφραση: Χρήστος Γκουβής, εκδ. Καστανιώτη , Αθήνα 1996

«Μα την αλήθεια, αυτό πια δεν είναι ζωή, δεν είναι τίποτε άλλο παρά σκληρή και ανελέητη οικονομία» Γράφει η Βασιλική Γιάννου Η βιβλιοκριτική μου για το βιβλίο του Ίβο Άντριτς δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό λογοτεχνικό περιοδικό Fractal, στις 14/09/21. Μπορείτε να την διαβάσετε ολόκληρη εδώ.

ΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ, Ευγένιος Τριβιζάς, εκδ. Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 2019

Διάβασα για πρώτη φορά τον Τριβιζά ως αναγνώστρια του παιδικού περιοδικού “Το ρόδι” (που εξέδιδε η Δροσούλα Βασιλείου-Έλιοτ, κόρη του Ζωγράφου Σπύρου Βασιλείου στις δεκαετίες του 80 και του 90). Εκεί ο Τριβιζάς έγραψε σε συνέχειες τα κατοπινά του μυθιστορήματα “Το όνειρο του σκιάχτρου”, “Ο χιονάνθρωπος και το κορίτσι”, με πρωταγωνιστή τον χιονάνθρωπος Τουρτούρη, και…