7. Οι μεγάλες επενδύσεις  8. Η Τράπεζα της Ελλάδος  9. Η οικονομική κρίση του 1929
|

7. Οι μεγάλες επενδύσεις 8. Η Τράπεζα της Ελλάδος 9. Η οικονομική κρίση του 1929

Κεφ. Γ΄ Οι οικονομικές εξελίξεις στον 20ο αι. ΠΗΓΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ Το καταστατικό της Τράπεζας της Ελλάδος κατοχύρωνε την ανεξαρτησία της από την πολιτική εξουσία με διατάξεις που ήταν από τις πιο προωθημένες της εποχής.[…] Η κύρια αποστολή που ανατέθηκε στη νέα τράπεζα ήταν να εγγυάται τη μετατρεψιμότητα του νομίσματος. Για να την εκπληρώσει η τράπεζα…

5. Οι οικονομικές εξελίξεις 1922-1936 &   6. Η περίοδος του Μεσοπολέμου
|

5. Οι οικονομικές εξελίξεις 1922-1936 & 6. Η περίοδος του Μεσοπολέμου

Κεφ. Γ’ Οι οικονομικές εξελίξεις κατά τον 20ο αι. ΠΗΓΕΣ H ελληνική οικονομία, 1923-1940 Για τους μελετητές της ελληνικής ιστορίας, ο Mεσοπόλεμος θεωρείται η περίοδος που σηματοδότησε τις απαρχές της σύγχρονης οικονομικής ανάπτυξης. Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας διεργασίας, που η εκκίνησή της τοποθετείται μερικές δεκαετίες νωρίτερα. Στα ιδιαίτερα στοιχεία της πρέπει να προσμετρήσουμε τους…

V. Οι μεγάλες κατακτήσεις
|

V. Οι μεγάλες κατακτήσεις

Ιστορία Α’ Λυκείου 2. Οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες Οι μεγάλες κατακτήσεις δε συνέβαλαν μόνο στη δημιουργία ενός μεγάλου και ισχυρού κράτους, ούτε έφεραν μόνο πλούτο και ευημερία στο ρωμαϊκό λαό. Είχαν και σημαντικές επιπτώσεις, οικονομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές στη ρωμαϊκή κοινωνία. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν έγιναν ορισμένες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες. Παράλληλα με τις μεταρρυθμίσεις και ανεξάρτητα από την…

IV. Πολιτισμοί της Δυτ. Μεσογείου και Ρώμη
|

IV. Πολιτισμοί της Δυτ. Μεσογείου και Ρώμη

Ιστορία Α’ Λυκείου Οι γνώσεις μας για τη ζωή των λαών που κατοίκησαν την Ιταλία πριν από τον 8ο αι. π.Χ. είναι ελάχιστες. Η ιστορική περίοδος αρχίζει ουσιαστικά, όταν ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην ιταλική χερσόνησο δύο ξένοι λαοί, οι Έλληνες και οι Ετρουσκοι, οι οποίοι συνέβαλαν στη διαμόρφωση της ιστορικής της πορείας. Την ίδια εποχή…

III. Ελληνιστικοί χρόνοι
|

III. Ελληνιστικοί χρόνοι

1.2 Τα χαρακτηριστικά του ελληνιστικού κόσμου Ιστορία Α’ Λυκείου Η εποχή που αρχίζει από το θάνατο τον Μ. Αλεξάνδρου (323 π.Χ.) και τελειώνει με την κατάληψη της Αιγύπτου από τους Ρωμαίους (30 π.Χ.) ονομάζεται ελληνιστική [<ελληνίζω: συμπεριφέρομαι ως Έλληνας].Η αυτοκρατορία που δημιουργήθηκε από τις κατακτήσεις του Μ. Αλεξάνδρου, αν και εφήμερη, διαμόρφωσε νέα οικονομικά, κοινωνικά και…