Κλασική εποχή (480 – 323 π.Χ.)
|

Κλασική εποχή (480 – 323 π.Χ.)

Ιστορία Α’ Λυκείου Την περίοδο από το τέλος των περσικών πολέμων έως και το θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου οι ιστορικοί ονομάζουν κλασική. Ο χαρακτηρισμός αυτός αναγνωρίζει στην εποχή την υπεροχή των συντελεστών της και των επιτευγμάτων τους, επικυρώνει την πνευματική τους επιβολή και τη διαχρονική επιβίωσή τους στις ιδέες και στα δημιουργήματα μεταγενέστερων εποχών. Την…

Αρχαϊκή εποχή (750-480 πΧ)
|

Αρχαϊκή εποχή (750-480 πΧ)

Η οικονομική και κοινωνική οργάνωση της πόλης-κράτους. Η κρίση του ομηρικού κόσμου και η αντιμετώπισή της. Ο δεύτερος αποικισμός (8ος-6ος αι. πΧ). Λέξεις-κλειδιά πόλη-κράτος, ομηρική κρίση, β’ αποικισμός ΠΗΓΕΣ χαρακτηριστικά της πόλης- κράτους.  Κείμενο 1 Η προέλευση της πόλης-κράτους και οι λόγοι ύπαρξης της Είναι φανερό λοιπόν ότι η πόλη δεν είναι η εγκατάσταση των…

Η ζωφόρος του Παρθενώνα
| |

Η ζωφόρος του Παρθενώνα

Το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το Μουσείο Ακρόπολης, την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης & Ηλεκτρονικού Περιεχομένου σχεδίασε το 2022 μια εξαιρετική ιστοσελίδα που αφορά τη ζωφόρο. Το μοναδικό αυτό έργο τέχνης, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, παρουσιάζεται στον επισκέπτη ως ένα πλήρες μνημείο, προκειμένου έτσι να αναδειχτεί η άδικη…

2.2 Αρχαϊκή εποχή (750-480 π.Χ): Η γέννηση της πόλης-κράτους, Η σημασία του θεσμού της πόλης-κράτους
|

2.2 Αρχαϊκή εποχή (750-480 π.Χ): Η γέννηση της πόλης-κράτους, Η σημασία του θεσμού της πόλης-κράτους

Οι ερευνητές της ελληνικής αρχαιότητας ονομάζουν συμβατικά αρχαϊκή την περίοδο από τα μέσα περίπου του 8ου αι. π.Χ. μέχρι και την πρώτη εικοσαετία του 5ου αι. π.Χ., γιατί αυτή ήταν η εποχή της προετοιμασίας και των απαρχών της οικονομικής, της πολιτικής και πολιτιστικής εξέλιξης του ελληνικού κόσμου. Η οικονομικοκοινωνική κρίση που προέκυψε στα τέλη της…

|

Η Ομηρική Εποχή (1100-750 π.Χ.)

Ιστορία Α΄ Λυκείου: Η Αρχαία Ελλάδα: Ενότητα 2.1 Η ελληνική ιστορία με τη μελέτη του μυκηναϊκού πολιτισμού έχει διανύσει την πρωτο-ιστορική της περίοδο. Η επιστημονική έρευνα όρισε την αρχή της ελληνικής ιστορίας μετά την κατάρρευση του μυκηναϊκού κόσμου, περίπου το 1100 π.Χ. Οι πρώτοι αιώνες (11ος-9ος αι. π.Χ.) αποτελούσαν ένα μεταβατικό στάδιο αναστατώσεων, στη διάρκεια…

|

Ο Μυκηναϊκός πολιτισμός

Ιστορία Α’ Λυκείου: Ελληνική Προϊστορία Στις αρχές περίπου της 3ης χιλιετίας π.Χ. εγκαινιάστηκε μια νέα εποχή στη ζωή των κατοίκων του Αιγαίου. Τότε για πρώτη φορά έχουμε εισαγωγή και χρήση του χαλκού. Τη μακρά αυτή περίοδο, που οι αρχαιολόγοι ονόμασαν συμβατικά εποχή τον χαλκού(3000/2800-1100 π.Χ.), η πολιτιστική εξέλιξη δεν ήταν ενιαία σε όλες τις περιοχές του ελληνικού…

|

Η Αίγυπτος

Ιστορία Α’ Λυκείου Στην Αίγυπτο, όπως και στη Μεσοποταμία, καθοριστικός παράγοντας για την οργάνωση της ζωής και την εξέλιξη του πολιτισμού ήταν η άρδευση μεγάλων εκτάσεων γης από έναν ποταμό, το Νείλο. Ανάλογες οικονομικές συνθήκες με το χώρο της Μεσοποταμίας συνετέλεσαν στη συγκρότηση ιεραρχημένης κοινωνίας, στην κορυφή της οποίας βρισκόταν ο φαραώ. Τα επιτεύγματα του…