Η ελληνική επανάσταση του 1821
|

Η ελληνική επανάσταση του 1821

Ιστορία Γ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας Κεφ. Α’ Εν. 3 Πηγές Με βάση το παράθεμα και τις ιστορικές σας γνώσεις να προσδιορίσετε τον χαρακτήρα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. «Για την αδυναμία των Ελλήνων να επιτύχουν τη δημιουργία μιας κεντρικής εξουσίας, οι προσπάθειες που έκαναν προς αυτή την κατεύθυνση διατήρησαν μέσα τους την ιδέα της εθνικής…

|

5. Το Ανατολικό Ζήτημα και ο Κριμαϊκός Πόλεμος

Έλληνες εθελοντές στο πλευρό των Ρώσων στον Κριμαϊκό πόλεμο. Η ρωσοτουρκική σύγκρουση στην οποία οι Αγγλογάλλοι έσπευσαν στο πλευρό των Οθωμανών… Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/ellines-ethelontes-sto-plevro-ton-roson-ston-krimaiko-polemo-i-rosotourkiki-sigkrousi-stin-opia-i-anglogalli-espefsan-sto-plevro-ton-othomanon-giati-afti-i-simmachia-theorithike-anieri/ Όταν η χολέρα… έπιασε λιμάνι στον Πειραιά μαζί με την κατοχή των Αγγλογάλλων

| |

H πολιτική φυσιογνωμία του Ελευθερίου Βενιζέλου

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο για την ελληνική νεώτερη ιστορία και την πολιτική του 20ου αι.  Έχουν γραφεί πολλές μονογραφίες και μελέτες για τη δράση του και τις αποφάσεις του, οι οποίες άλλαξαν τη φυσιογνωμία της χώρας. Πλούσια, επίσης, είναι η αρθρογραφία από ιστορικούς που αφορά πτυχές της πολιτικής του σταδιοδρομίας και αναλύουν εις…

|

Ο κατοχικός λιμός στην Ελλάδα 1941-44 – Great Famine in Greece 1941 – 1944

Διδακτικό σενάριο για την πείνα στην Κατοχή που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο Historiana.eu στο πλαίσιο του προγράμματος “Learning to disagree” του EuroClio. https://historiana.eu/learning-activity/famine-in-greece

|

Το Συνέδριο της Βιέννης . Εθνικά και φιλελεύθερα κινήματα

Ιστορία Γ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας. Κεφ. Α’ Ενοτ. 1&2 Λέξεις- κλειδιά 1814-1815 Νικήτριες Δυνάμεις του Μ. Ναπολέοντα (Αγγλία, Ρωσσία, Πρωσία, Αυστρία) Παλινόρθωση “παλαιού καθεστώτος” Εποχή Μέτερνιχ Τέλος του Ναπολέοντα και ίδρυση Ιερής Συμμαχίας έθνος  λαός  εθνικά κινήματα φιλελεύθερα κινήματα Ορισμοί παλαιό καθεστώς (ancien regime- ανσιέν ρεζίμ): (σελ. 245) Το καθεστώς της απόλυτης μοναρχίας, που δέχτηκε καίριο πλήγμα…

Κεφ. Α: Η Ευρώπη και ο κόσμος τον 19ο Αι.- Εισαγωγή
|

Κεφ. Α: Η Ευρώπη και ο κόσμος τον 19ο Αι.- Εισαγωγή

Ιστορία Γ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας Ο 19ος αιώνας είναι περίοδος επαναστατικών εξελίξεων στην Ευρωπαϊκή Ιστορία και εποχή μεγάλων αλλαγών σε όλους τους τομείς της ζωής. Τα ανθρώπινα και τα ατομικά δικαιώματα, η δημοκρατία και ο εθνικισμός, η εκβιομηχάνιση και τα συστήματα της ελεύθερης αγοράς προαναγγέλλουν μια περίοδο αλλαγών και ευκαιριών. Στα τέλη του αιώνα, η…