Κώστας Καρυωτάκης – Έντουαρντ Χόπερ (Edward Hopper): μια συνομιλία

Κώστας Καρυωτάκης – Έντουαρντ Χόπερ (Edward Hopper): μια συνομιλία

22 Ιουλίου 1882: Ο ζωγράφος ‘Της μοναξιάς” Έντουαρντ Χόπερ γεννιέται στη Νέα Υόρκη. 21 Ιουλίου 1928: Ο ποιητής ‘Της παραίτησης” Κώστας Καρυωτάκης αυτοκτονεί στην Πρέβεζα. Ποίηση και ζωγραφική συνομιλούν Εμβατήριο Πένθιμο και Κατακόρυφο Στο ταβάνι βλέπω τους γύψους.Mαίανδροι στο χορό τους με τραβάνε.H ευτυχία μου, σκέπτομαι, θά ‘ναιζήτημα ύψους. Σύμβολα ζωής υπερτέρας,ρόδα αναλλοίωτα, μετουσιωμένα,λευκές άκανθες…

Οδυσσέας Ελύτης “Άξιον εστί”: Τα πάθη, άσμα η’

Οδυσσέας Ελύτης “Άξιον εστί”: Τα πάθη, άσμα η’

Γενικά για το έργο Το Άξιον Εστί γράφτηκε το 1959 και είναι ένα συνθετικό ποίημα. Βασίζεται πάνω στη βυζαντινή λειτουργική παράδοση. Χωρίζεται σε τρία μέρη: « Η Γένεσις», « Τα Πάθη», «Το Δοξαστικό». Το πρώτο μέρος έχει ως θεματικό κέντρο τη δημιουργία του κόσμου και τη θέση του στη συνείδηση του ποιητή. Το δεύτερο αναφέρεται στα πάθη του ποιητή…

Τα δύο Νόμπελ της ελληνικής Λογοτεχνίας: Γιώργος Σεφέρης – Οδυσσέας Ελύτης

Τα δύο Νόμπελ της ελληνικής Λογοτεχνίας: Γιώργος Σεφέρης – Οδυσσέας Ελύτης

Δύο Έλληνες ποιητές της γενιάς του’30 τιμήθηκαν με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας με διαφορά 16 ετών: ο Γιώργος Σεφέρης το 1963 και ο Οδυσσέας Ελύτης το 1979. Ταξίδεψαν με το έργο τους, που μεταφράστηκε σε πολλές από τις γλώσσες του κόσμου, τους ανθρώπους στα ελληνικά ακρογιάλια και ακτές και τους έκαναν να γνωρίσουν της ελληνική…

Ηλίας Βενέζης, “Το νούμερο 31328”

Ανάρτηση από το την πρώην σελίδα του Φιλοblogικού, η οποία αναφέρεται και στις παραπομπές της Wikipedia στο λήμμα “Το Νούμερο 31328”. Παραπέμπω κατευθείαν εκεί για την ανάλυση. https://filoblogiko.blogspot.com/2013/04/31328.html Το βιβλίο είναι διαθέσιμο στα on line καταστήματα ΙΑΝΟΣ και Greekbooks. Post Views: 9

Γιάννης Ρίτσος, “Ο τόπος μας”
|

Γιάννης Ρίτσος, “Ο τόπος μας”

«Πολύ αγαπιέται αυτός ο τόπος με υπομονή και περηφάνεια» Το γνωστό ποίημα του Γιάννη Ρίτσου από το σχολικό βιβλίο των Κειμένων Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Β’ Λυκείου υπήρξε μία πολύ πετυχημένη ανάρτηση στο “παλιό Φιλοblogικό”. Παραπέμπω, επομένως, σ’ αυτή την παλιά ανάρτηση για την ανάλυση του ποιήματος. https://filoblogiko.blogspot.com/2013/04/blog-post.html Διδακτικές προτάσεις Δημιουργικές αναζητήσεις των μαθητών (κατά την περίοδο…

Τα χαρακτηριστικά της ποίησης του Κ.Π. Καβάφη

Τα χαρακτηριστικά της ποίησης του Κ.Π. Καβάφη

[…] Αρκεί μια περιήγηση στο Ίντερνετ για να καταλάβει κανείς το μέγεθος του παγκόσμιου χειροτεχνικού εργαστηρίου που έχει στηθεί με αφορμή την καβαφική ποίηση. Μοιάζει λιγάκι σαν η εποχή των Καβαφιστών να έχει τελειώσει και να έχουμε πλέον μπει στην εποχή των… Cavafistas. Και εννοώ με αυτό ότι ένας διεθνής, πολυφωνικός, πολυπρισματικός και σίγουρα ομοφυλόφιλος…

Τα χαρακτηριστικά της ποίησης του Γιώργου Σεφέρη

Τα χαρακτηριστικά της ποίησης του Γιώργου Σεφέρη

Η ποίηση του Γιώργου Σεφέρη είναι μοναδική. Ο ήπιος τόνος των ποιημάτων του, η διαχρονικότητα των εννοιών που διατρέχουν την ανθρώπινη (και ιδίως την ελληνική) ιστορία, η φροντίδα της γλώσσας, που είναι ταυτόχρονα απλή, αλλά και νεωτερική και που στο έργο του καθρεφτίζεται  επάξια τη χιλιόχρονη επιβίωσή της , η πανταχού παρούσα ελληνική ταυτότητα και…

Κων/νος Θεοτόκης, “Ο κατάδικος”

Κων/νος Θεοτόκης, “Ο κατάδικος”

Απόσπασμα από το βιβλίο “Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας” Β’ Λυκείου Το ομώνυμο βιβλίο μπορείτε να προμηθευτείτε από τα online βιβλιοπωλεία ΙΑΝΟΣ και Greekbooks. Post Views: 332