Συνάντηση με την Τέσυ Μπάιλα
|

Συνάντηση με την Τέσυ Μπάιλα

Στις 22 Νοεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε, σε μια ζεστή ατμόσφαιρα, η παρουσίαση του βιβλίου της Τέσυς Μπάιλα “Λέγε με Ισμαήλ” από τις εκδόσεις Ψυχογιός και την υποστήριξη του Βιβλιοπωλείου Κυριακίδη στη Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Ένωση Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως Βορείου Ελλάδος, την οποία χαιρέτησε ο Πρόεδρός της κ. Πολύβιος Στράντζαλης….

Συνάντηση με τον Σωτήρη Δημητρίου
|

Συνάντηση με τον Σωτήρη Δημητρίου

Στις 29 Φεβρουαρίου 2024 η Λέσχη Ανάγνωσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης είχε προσκεκλημένο το συγγραφέα Σωτήρη Δημητρίου, προκειμένου να σχολιάσει με τα μέλη της τα δύο αναγνώσματα του μήνα, τα βιβλία του “Ουρανός απ’ άλλους τόπους”, εκδ. Πατάκης (2020), Κρατικό βραβείο Μυθιστορήματος 2022 και “Μια Μαρίνα Τζάφου”, εκδ. Πατάκης (2023). Συντονιστής της συζήτησης και παρουσιαστής…

Συνάντηση με την Gonda Van Steen
|

Συνάντηση με την Gonda Van Steen

Στις 12 Φεβρουαρίου 2024 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των συναντήσεων “Συγγραφείς του Κόσμου” παρακολούθησα τη Gonda Van Steen τη διακεκριμένη κλασική φιλόλογο, συγγραφέα και γλωσσολόγο, κάτοχο της Έδρας Κοραή στη νεοελληνική και βυζαντινή ιστορία, γλώσσα, και λογοτεχνία στο King’s College του Λονδίνου. Mίλησε για περισσότερο από μία ώρα, σε άπταιστα ελληνικά, για το…

Joseph Roth, ” Ο σταθμάρχης Φαλλμεράυερ”, εκδ. Άγρα, Αθήνα 2021, μτφ. Μαρία Αγγελίδου

Joseph Roth, ” Ο σταθμάρχης Φαλλμεράυερ”, εκδ. Άγρα, Αθήνα 2021, μτφ. Μαρία Αγγελίδου

Η νουβέλα αυτή δεν είναι το πιο φημισμένο έργο του Roth. Για μένα, όμως, υπήρξε ο τόπος συνάντησης με τον σημαντικότατο αυτό γερμανόφωνο συγγραφέα του Μεσοπολέμου, του οποίου η λιτότητα, η αμεσότητα και το βάθος της της αφήγησης με συνεπήρε. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η πολύ επιμελημένη έκδοση του κειμένου από την Άγρα, με Επίμετρο…

8 Οκτωβρίου 1998: Νόμπελ Λογοτεχνίας στο Ζοζέ Σαραμάγκου

«Ο μαθητευόμενος σκέφτηκε: “Είμαστε τυφλοί” κι έκατσε να γράψει το “Περί τυφλότητος”, για να υπενθυμίσει, σε όποιον τυχόν το διαβάσει, πως όταν εξευτελίζουμε τη ζωή χρησιμοποιούμε διεστραμμένα τη λογική, πως η αξιοπρέπεια της ανθρώπινης ύπαρξης προσβάλλεται καθημερινά από τους κραταιούς του κόσμου μας, πως το παγκόσμιο ψέμα πήρε τη θέση της πληθυντικής αλήθειας και πως…

Γιάννης Καλπούζος, «Καλντερίμι, 99 χρόνια ιστορίας στη Σαλονίκη», εκδόσεις Ψυχογιός, Αθήνα 2023.

Γιάννης Καλπούζος, «Καλντερίμι, 99 χρόνια ιστορίας στη Σαλονίκη», εκδόσεις Ψυχογιός, Αθήνα 2023.

«όλα ξεκινούν και πορεύονται σύμφωνα με όποιον ακοίμητο σπόρο φυτεύεις μέσα σου ή σ’ τον φυτεύουν[…] Ετούτος βαστά τα γκέμια σου και σ’ οδηγεί. Ανάβει τον πολυέλαιο της θρησκείας, το φως της πατρίδας, την πυρκαγιά του έρωτα»

| |

H πολιτική φυσιογνωμία του Ελευθερίου Βενιζέλου

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο για την ελληνική νεώτερη ιστορία και την πολιτική του 20ου αι.  Έχουν γραφεί πολλές μονογραφίες και μελέτες για τη δράση του και τις αποφάσεις του, οι οποίες άλλαξαν τη φυσιογνωμία της χώρας. Πλούσια, επίσης, είναι η αρθρογραφία από ιστορικούς που αφορά πτυχές της πολιτικής του σταδιοδρομίας και αναλύουν εις…

«Τα παιδιά της Νιόβης», Τάσος Αθανασιάδης, εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας, τ.4, Αθήνα 1988-1995

Βιβλιοκριτική μου που δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό Booksitting . Σύμφωνα με τον αρχαιοελληνικό μύθο η Νιόβη καυχήθηκε για το ότι απέκτησε εφτά κόρες και εφτά γιους, ενώ η Λητώ μόνο δύο παιδιά: την Άρτεμη και τον Απόλλωνα. Οι δύο θεοί τιμώρησαν τη Νιόβη για την ύβρι της: με τα βέλη τους σκότωσαν τους γιους και…