Το φλουρί του φτωχού, Παύλος Νιρβάνας

Το φλουρί του φτωχού, Παύλος Νιρβάνας

Στα παλιά σχολικά βιβλία υπήρχε το διήγημα του Παύλου Νιβράνα “Το φλουρί του φτωχού”, που το αναλύαμε κατά την περίοδο πριν από τις γιορτές. Κλασικό πρωτοχρονιάτικο διήγημα, που αναφέρεται στο έθιμο της Βασιλόπιτας και στην αντίληψη ότι ο τυχερός που βρίσκει το φλουρί, θα είναι τυχερός ολόκληρη τη νέα χρονιά . Το διήγημα υπάρχει στο…

Το Χριστουγεννιάτικο Έλατο: Ένα Σύμβολο με Ιστορία

Το Χριστουγεννιάτικο Έλατο: Ένα Σύμβολο με Ιστορία

Κάθε χρόνο, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, έρχεται εκείνη η στιγμή που το σπίτι γεμίζει με τη μαγεία του χριστουγεννιάτικου έλατου. Η μυρωδιά του έλατου (ή το γνώριμο άρωμα της αποθήκης, για τους λάτρεις των τεχνητών δέντρων!), τα λαμπάκια που αναβοσβήνουν και τα στολίδια που κουβαλούν τις δικές τους ιστορίες, μας ταξιδεύουν σε χρόνους άλλους –…

Κουραμπιέδες ΚΑΙ μελομακάρονα

Κουραμπιέδες ΚΑΙ μελομακάρονα

Το αιώνιο δίλημμα των Χριστουγέννων: μελομακάρονο ή κουραμπιές; Μια μάχη που κάνει τις οικογένειες να χωρίζονται στα τραπέζια των γιορτών, και τους πιο αναποφάσιστους να παθαίνουν κρίση ταυτότητας μπροστά στο πιάτο. Είναι η ζουμερή, μελένια γλύκα του μελομακάρονου που σε τραβάει ή μήπως το αφράτο, βουτυράτο σύννεφο του κουραμπιέ, που σκάει σαν ζάχαρη άχνη στον…

H απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Ναζί, 12 Οκτωβρίου 1944
|

H απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Ναζί, 12 Οκτωβρίου 1944

Στον σύνδεσμο μπορείτε να δείτε ένα σπάνιο βίντεο καθώς και φωτογραφικό υλικό από την ημέρα της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς (12 Οκτωβρίου 1944).  Η ιστοσελίδα freeathens44.org περιλαμβάνει πλούσιο αρχειακό και εκπαιδευτικό υλικό για την εποχή, το οποίο μπορεί αν χρησιμοποιηθεί και στο πλαίσιο σχολικών εορτών και σχετικών εκδηλώσεων. http://freeathens44.org Post Views: 14

Καλό αποκαλόκαιρο!
|

Καλό αποκαλόκαιρο!

Τα “έξω” τελειώνουν: τα “Τραπεζάκια έξω” (για τους ρομαντικούς που αναπολούν το ομώνυμο άλμπουμ του Διονύση Σαββόπουλου), τα γεύματα στο μπαλκόνι που μοιάζουν με γιορτές, τα εξώ-πλατα φορέματα που αφήνουν τους ηλιοκαμένους ώμους γυμνούς, τα (ε)ξώφτερνα που κάνουν τα πεζοδρόμια να αναστενάζουν, οι “έξω καρδιά” γείτονες που με σουξέ στη διαπασών σπάνε την ατάραχη σιωπή…

Ο Αύγουστος στη ζωγραφική

Ο Αύγουστος στη ζωγραφική

Όπως περιγράφει και ο Καζαντζάκης… Αύγουστος μήνας, ο πιο ανοιχτοχέρης κι αγαπημένος, βαρβάτος νοικοκύρης, με τις αγκαλιές φορτωμένες μελωμένα πωρικά και σεριανίζει στα μποστάνια και στ’ αμπέλια, πασαλειμμένος με κατακάθια του  κρασιού, με διπλά προγούλια και τριπλές κοιλιές, με ορθή ουρά, άγιος Σάτυρος, μεγάλη η χάρη του! που χαίρεται και τρυγάει αιώνια το αμπέλι του την…

“Η καρδιά της μάνας”: μία αλλόκοτη ιστορία για τη γιορτή της μητέρας

“Η καρδιά της μάνας”: μία αλλόκοτη ιστορία για τη γιορτή της μητέρας

Στις μικρές τάξεις του δημοτικού κάναμε αφιερώματα στην τάξη, αλλά και σε όλο το σχολείο, στη γιορτή της μητέρας: ζωγραφίζαμε, διαβάζαμε ποιήματα είτε εμείς είτε οι δάσκαλοί μας που εξυμνούσαν την ανιδιοτελή και απεριόριστη μητρική αγάπη. Θυμάμαι, όμως, μία ιστορία που μου προκαλούσε πραγματικό φόβο και τεράστια απορία για τα πεπραγμένα που εξιστορούσε και απορούσα,…

Ανάσταση του Χριστού
|

Ανάσταση του Χριστού

Ανάσταση του Χριστού. Έγερση εκ των νεκρών. Η ζωή θριαμβεύει επί του θανάτου. Προσδοκία και ελπίδα. Προσφιλή πρόσωπα περνούν αβίαστα από το νου: το δικό μας πρόσωπο στα μάτια και το χαμόγελο των προηγούμενων γενιών. Πρόσωπα που νοηματοδοτούσαν και έδιναν υπόσταση στις εορτάσιμες ημέρες παλιότερων χρόνων. Ο παππούς, οι γιαγιάδες, ο πατέρας. Οι γενιές περνούν….