| |

Πώς ήταν η αρχαία Αθήνα;

Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και της ψηφιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι, αν μη τι άλλο, παρήγορο και ενθαρρυντικό να ανακαλύπτει κανείς δημιουργούς όπως ο Δημήτρης Τσαλκάνης. Πρόκειται για τον δημιουργό της ιστοσελίδας Αρχαία Αθήνα 3D , όπου ο επισκέπτης της μπορεί να κάνει ένα ταξίδι στο χρόνο και να περιηγηθεί σε διάφορες εποχές του…

V. Οι μεγάλες κατακτήσεις
|

V. Οι μεγάλες κατακτήσεις

Ιστορία Α’ Λυκείου 2. Οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες Οι μεγάλες κατακτήσεις δε συνέβαλαν μόνο στη δημιουργία ενός μεγάλου και ισχυρού κράτους, ούτε έφεραν μόνο πλούτο και ευημερία στο ρωμαϊκό λαό. Είχαν και σημαντικές επιπτώσεις, οικονομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές στη ρωμαϊκή κοινωνία. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν έγιναν ορισμένες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες. Παράλληλα με τις μεταρρυθμίσεις και ανεξάρτητα από την…

IV. Πολιτισμοί της Δυτ. Μεσογείου και Ρώμη
|

IV. Πολιτισμοί της Δυτ. Μεσογείου και Ρώμη

Ιστορία Α’ Λυκείου Οι γνώσεις μας για τη ζωή των λαών που κατοίκησαν την Ιταλία πριν από τον 8ο αι. π.Χ. είναι ελάχιστες. Η ιστορική περίοδος αρχίζει ουσιαστικά, όταν ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην ιταλική χερσόνησο δύο ξένοι λαοί, οι Έλληνες και οι Ετρουσκοι, οι οποίοι συνέβαλαν στη διαμόρφωση της ιστορικής της πορείας. Την ίδια εποχή…

III. Ελληνιστικοί χρόνοι
|

III. Ελληνιστικοί χρόνοι

1.2 Τα χαρακτηριστικά του ελληνιστικού κόσμου Ιστορία Α’ Λυκείου Η εποχή που αρχίζει από το θάνατο τον Μ. Αλεξάνδρου (323 π.Χ.) και τελειώνει με την κατάληψη της Αιγύπτου από τους Ρωμαίους (30 π.Χ.) ονομάζεται ελληνιστική [<ελληνίζω: συμπεριφέρομαι ως Έλληνας].Η αυτοκρατορία που δημιουργήθηκε από τις κατακτήσεις του Μ. Αλεξάνδρου, αν και εφήμερη, διαμόρφωσε νέα οικονομικά, κοινωνικά και…

Κλασική εποχή (480 – 323 π.Χ.)
|

Κλασική εποχή (480 – 323 π.Χ.)

Ιστορία Α’ Λυκείου Την περίοδο από το τέλος των περσικών πολέμων έως και το θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου οι ιστορικοί ονομάζουν κλασική. Ο χαρακτηρισμός αυτός αναγνωρίζει στην εποχή την υπεροχή των συντελεστών της και των επιτευγμάτων τους, επικυρώνει την πνευματική τους επιβολή και τη διαχρονική επιβίωσή τους στις ιδέες και στα δημιουργήματα μεταγενέστερων εποχών. Την…

Αρχαϊκή εποχή (750-480 πΧ)
|

Αρχαϊκή εποχή (750-480 πΧ)

Η οικονομική και κοινωνική οργάνωση της πόλης-κράτους. Η κρίση του ομηρικού κόσμου και η αντιμετώπισή της. Ο δεύτερος αποικισμός (8ος-6ος αι. πΧ). Λέξεις-κλειδιά πόλη-κράτος, ομηρική κρίση, β’ αποικισμός ΠΗΓΕΣ χαρακτηριστικά της πόλης- κράτους.  Κείμενο 1 Η προέλευση της πόλης-κράτους και οι λόγοι ύπαρξης της Είναι φανερό λοιπόν ότι η πόλη δεν είναι η εγκατάσταση των…

Η ζωφόρος του Παρθενώνα
| |

Η ζωφόρος του Παρθενώνα

Το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το Μουσείο Ακρόπολης, την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης & Ηλεκτρονικού Περιεχομένου σχεδίασε το 2022 μια εξαιρετική ιστοσελίδα που αφορά τη ζωφόρο. Το μοναδικό αυτό έργο τέχνης, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, παρουσιάζεται στον επισκέπτη ως ένα πλήρες μνημείο, προκειμένου έτσι να αναδειχτεί η άδικη…