Similar Posts
Διαφορές παραδοσιακής και μοντέρνας ποίησης
Ειδικά στην Ελλάδα η νεωτερική ποίηση καθιερώθηκε μέσα στη δεκαετία του 1930. Για πολλούςαφετηρία ήταν η πρώτη ποιητική συλλογή του Γ. ΣΕΦΕΡΗ «Στροφή» το 1931. Το πέρασμα απότη μια μορφή ποίησης στην άλλη δεν συντελέστηκε απότομα· είχε προετοιμαστεί σταδιακά μεποιητές που χωρίς να είναι νεωτερικοί υπονόμευσαν όλα σχεδόν τα παραδοσιακά στοιχεία(Καβάφης, Καρυωτάκης). ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ αριθμό στίχων…
Enriching Greek History Education with Historiana: didactic proposals for teachers / Εμπλουτίζοντας τη διδασκαλία της Ιστορίας στην Ελλάδα μέσω της πλατφόρμας Historiana: διδακτικές προτάσεις για τους εκπαιδευτικούς
Για το σχεδιασμό των μαθημάτων Ιστορίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση παρατίθενται διδακτικά σενάρια και επιλεγμένο υλικό από την ευρωπαϊκή ηλεκτρονική πλατφόρμα Historiana, το οποίο με την κατάλληλη προσαρμογή, μπορεί να εμπλουτίσει τα μαθήματα. Διαβάστε το άρθρο μου στο blog της Historiana. Post Views: 33
Η εμφάνιση του Ισλάμ. Οι αραβικές κατακτήσεις και οι συνέπειές τους
Ιστορία Β’ Λυκείου: Κεφ. 1 Ενοτ. 3&4 Στόχοι ενότητας: Πορεία διδασκαλίας Εισαγωγή (10 λεπτά): Κύριο Μέρος (25 λεπτά): Κατακλείδα (10 λεπτά): Δραστηριότητα (5 λεπτά): Παρουσίαση ενότητας Φύλλο Εργασίας Εναλλακτικά μπορούμε να δώσουμε στους μαθητές το ακόλουθο Φύλλο εργασίας, ώστε να επεξεργαστούν κριτικά σε ομάδες πρωτογενείς και δευτερογενείς πηγές σχετικές με το θέμα της ενότητας. Το…
Τα χαρακτηριστικά της ποίησης του Γιώργου Σεφέρη
Η ποίηση του Γιώργου Σεφέρη είναι μοναδική. Ο ήπιος τόνος των ποιημάτων του, η διαχρονικότητα των εννοιών που διατρέχουν την ανθρώπινη (και ιδίως την ελληνική) ιστορία, η φροντίδα της γλώσσας, που είναι ταυτόχρονα απλή, αλλά και νεωτερική και που στο έργο του καθρεφτίζεται επάξια τη χιλιόχρονη επιβίωσή της , η πανταχού παρούσα ελληνική ταυτότητα και…
Οδυσσέας Ελύτης “Άξιον εστί”: Τα πάθη, άσμα η’
Γενικά για το έργο Το Άξιον Εστί γράφτηκε το 1959 και είναι ένα συνθετικό ποίημα. Βασίζεται πάνω στη βυζαντινή λειτουργική παράδοση. Χωρίζεται σε τρία μέρη: « Η Γένεσις», « Τα Πάθη», «Το Δοξαστικό». Το πρώτο μέρος έχει ως θεματικό κέντρο τη δημιουργία του κόσμου και τη θέση του στη συνείδηση του ποιητή. Το δεύτερο αναφέρεται στα πάθη του ποιητή…
Η Μεταπολεμική Λογοτεχνία στη Θεσσαλονίκη: ρεπορτάζ του περιοδικού “Παράλλαξη”
Παραθέτω ένα αφιέρωμα της ηλεκτρονικής “Παράλλαξης” με την υπογραφή του Λέοντος Α. Ναρ, σχετικό με τη λογοτεχνική παραγωγή της μεταπολεμικής Θεσσαλονίκης. Εκτός από την αναφορά σε συγγραφείς και τεχνοτροπίες, είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς και τον σημαντικό αριθμό των τοπικών λογοτεχνικών περιοδικών, τα οποία “στέγασαν” τις ανησυχίες των λογοτεχνών της πόλης και παράλληλα λειτούργησαν και…