Είναι μια διδακτική πρόταση που συνάδει με το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών της Ιστορίας Γ’ Γυμνασίου και Β’ Λυκείου (Θρησκευτική μεταρρύθμιση & Αντιμεταρρύθμιση), αλλά και της Νεοελληνικής Γλώσσας Β’ Λυκείου (στερεότυπα ανάμεσα στα δύο φύλα).
Μπορείτε να βρείτε τη δραστηριότητα εδώ (στα Αγγλικά).
Anna Göldi (1734 – 1782) : ήταν Eλβετή οικιακή βοηθός. Η Άννα έμεινε έγκυος από έναν στρατιώτη που έφυγε από τη χώρα πριν γεννηθεί το παιδί της. Το παιδί πέθανε κατά τη γέννηση. Αυτό δεν ήταν ασυνήθιστο εκείνη την εποχή, αλλά η Άννα κατηγορήθηκε για τη δολοφονία του παιδιού. Δεν είχε κανέναν να την υπερασπιστεί. Καταδικάστηκε σε έξι χρόνια κατ’ οίκον περιορισμό, αλλά δραπέτευσε. Δούλευε σε άλλον εργοδότη, ο οποίος την άφησε έγκυο. Γέννησε τον γιο του. Στη συνέχεια η Άννα εργάστηκε για την οικογένεια Tschudi. Ένας από την οικογένεια είπε ότι είχε βάλει βελόνες στο φαγητό της κόρης του με μαγεία. Συνελήφθη. Βασανίστηκε και παραδέχτηκε ότι έκανε συμφωνία με τον Διάβολο, ο οποίος της είχε εμφανιστεί ως μαύρος σκύλος. Απέσυρε την ομολογία της μετά το τέλος των βασανιστηρίων, αλλά καταδικάστηκε σε εκτέλεση με αποκεφαλισμό. Το δικαστήριο δεν την κατηγόρησε επίσημα για μαγεία, αλλά εκείνη την εποχή υπήρξε κατακραυγή για τον τρόπο με τον οποίο είχε κυνηγηθεί, βασανιστεί και σκοτωθεί.
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 20ο Αι. 1. Η έξοδος, 2. Το πρώτο διάστημα, 3. Η Σύμβαση της Λοζάνης και η ανταλλαγή των πληθυσμών Ιστορία Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών Post Views: 21
Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και της ψηφιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι, αν μη τι άλλο, παρήγορο και ενθαρρυντικό να ανακαλύπτει κανείς δημιουργούς όπως ο Δημήτρης Τσαλκάνης. Πρόκειται για τον δημιουργό της ιστοσελίδας Αρχαία Αθήνα 3D , όπου ο επισκέπτης της μπορεί να κάνει ένα ταξίδι στο χρόνο και να περιηγηθεί σε διάφορες εποχές του…
Επιμέρους θέματα: Κυρίως παριστάνονται με εικόνες- σκηνές και αναφέρονται στη ζωή και το θάνατο. Οι εικόνες αυτές διαπλέκονται α) για να δείξουν ότι ζωή και θάνατος συνυπάρχουν, β) για να δημιουργήσουν την κατάλληλη ατμόσφαιρα για τον πνιγμό της Ακριβούλας, προοιωνίζοντας την τραγική κατάληξη, γ) για να χρησιμεύσει η αντίθεση ως εκφραστικό μέσο στο διήγημα. Εικόνες ζωής Εικόνες…
Η οικονομική και κοινωνική οργάνωση της πόλης-κράτους. Η κρίση του ομηρικού κόσμου και η αντιμετώπισή της. Ο δεύτερος αποικισμός (8ος-6ος αι. πΧ). Λέξεις-κλειδιά πόλη-κράτος, ομηρική κρίση, β’ αποικισμός ΠΗΓΕΣ χαρακτηριστικά της πόλης- κράτους. Κείμενο 1 Η προέλευση της πόλης-κράτους και οι λόγοι ύπαρξης της Είναι φανερό λοιπόν ότι η πόλη δεν είναι η εγκατάσταση των…
Έλληνες εθελοντές στο πλευρό των Ρώσων στον Κριμαϊκό πόλεμο. Η ρωσοτουρκική σύγκρουση στην οποία οι Αγγλογάλλοι έσπευσαν στο πλευρό των Οθωμανών… Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/ellines-ethelontes-sto-plevro-ton-roson-ston-krimaiko-polemo-i-rosotourkiki-sigkrousi-stin-opia-i-anglogalli-espefsan-sto-plevro-ton-othomanon-giati-afti-i-simmachia-theorithike-anieri/ Όταν η χολέρα… έπιασε λιμάνι στον Πειραιά μαζί με την κατοχή των Αγγλογάλλων Post Views: 123
Στόχοι Ορισμοί Θέματα= αρχικά ήταν μετακινούμενες στρατιωτικές μονάδες. Αργότερα, οι τοποθεσίες μόνιμης εγκατάστασης των στρατιωτικών μονάδων ονομάστηκαν θέματα και εξελίχθηκαν σε διοικητικές περιφέρειες, με ανώτερο διοικητή τον στρατηγό. Από τον 7ο αι αποτελούν τη βασική διοικητική διαίρεση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Στρατιωτόπια = κτήματα…