Είναι μια διδακτική πρόταση που συνάδει με το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών της Ιστορίας Γ’ Γυμνασίου και Β’ Λυκείου (Θρησκευτική μεταρρύθμιση & Αντιμεταρρύθμιση), αλλά και της Νεοελληνικής Γλώσσας Β’ Λυκείου (στερεότυπα ανάμεσα στα δύο φύλα).
Μπορείτε να βρείτε τη δραστηριότητα εδώ (στα Αγγλικά).
Anna Göldi (1734 – 1782) : ήταν Eλβετή οικιακή βοηθός. Η Άννα έμεινε έγκυος από έναν στρατιώτη που έφυγε από τη χώρα πριν γεννηθεί το παιδί της. Το παιδί πέθανε κατά τη γέννηση. Αυτό δεν ήταν ασυνήθιστο εκείνη την εποχή, αλλά η Άννα κατηγορήθηκε για τη δολοφονία του παιδιού. Δεν είχε κανέναν να την υπερασπιστεί. Καταδικάστηκε σε έξι χρόνια κατ’ οίκον περιορισμό, αλλά δραπέτευσε. Δούλευε σε άλλον εργοδότη, ο οποίος την άφησε έγκυο. Γέννησε τον γιο του. Στη συνέχεια η Άννα εργάστηκε για την οικογένεια Tschudi. Ένας από την οικογένεια είπε ότι είχε βάλει βελόνες στο φαγητό της κόρης του με μαγεία. Συνελήφθη. Βασανίστηκε και παραδέχτηκε ότι έκανε συμφωνία με τον Διάβολο, ο οποίος της είχε εμφανιστεί ως μαύρος σκύλος. Απέσυρε την ομολογία της μετά το τέλος των βασανιστηρίων, αλλά καταδικάστηκε σε εκτέλεση με αποκεφαλισμό. Το δικαστήριο δεν την κατηγόρησε επίσημα για μαγεία, αλλά εκείνη την εποχή υπήρξε κατακραυγή για τον τρόπο με τον οποίο είχε κυνηγηθεί, βασανιστεί και σκοτωθεί.
Κεφ. Γ’. Οι οικονομικές εξελίξεις κατά τον 20ο αι. Χρήσιμοι σύνδεσμοι Φωτόδεντρο: η πολυπρισματικότητα των ιστορικών πηγών- Το αγροτικό ζήτημα στις αρχές του 20ου αι. Το αγροτικό ζήτημα στην Ελλάδα Η επανάσταση των κολίγων και η δολοφονία του Μαρίνου Αντύπα 105 χρόνια μετά Ο μάρτυρας της αγροτιάς ΠΗΓΕΣ Λαμβάνοντας υπόψη το παρακάτω παράθεμα και με…
Το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το Μουσείο Ακρόπολης, την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης & Ηλεκτρονικού Περιεχομένου σχεδίασε το 2022 μια εξαιρετική ιστοσελίδα που αφορά τη ζωφόρο. Το μοναδικό αυτό έργο τέχνης, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, παρουσιάζεται στον επισκέπτη ως ένα πλήρες μνημείο, προκειμένου έτσι να αναδειχτεί η άδικη…
Κεφ. Β. Η Ελληνική Οικονομία κατά το 19ο αι. Τα μεταλλεία του Λαυρίου και το Λαυρεωτικό ζήτημα ΠΗΓΕΣ Λαμβάνοντας στοιχεία από το παρακάτω κείμενο και αξιοποιώντας τις ιστορικές σας γνώσεις να αναφερθείτε στη μεταλλευτική δραστηριότητα στο Λαύριο. Ο Νόμος Υ’ περί Λαυρίου νομοθετήθηκε το 1871. Αφορούσε όχι μόνο στα υπόγεια αποθέματα αργυρούχου μολύβδου και ψευδαργύρου,…
Επιμέρους θέματα: Κυρίως παριστάνονται με εικόνες- σκηνές και αναφέρονται στη ζωή και το θάνατο. Οι εικόνες αυτές διαπλέκονται α) για να δείξουν ότι ζωή και θάνατος συνυπάρχουν, β) για να δημιουργήσουν την κατάλληλη ατμόσφαιρα για τον πνιγμό της Ακριβούλας, προοιωνίζοντας την τραγική κατάληξη, γ) για να χρησιμεύσει η αντίθεση ως εκφραστικό μέσο στο διήγημα. Εικόνες ζωής Εικόνες…
Ιστορία Α’ Λυκείου Στην Αίγυπτο, όπως και στη Μεσοποταμία, καθοριστικός παράγοντας για την οργάνωση της ζωής και την εξέλιξη του πολιτισμού ήταν η άρδευση μεγάλων εκτάσεων γης από έναν ποταμό, το Νείλο. Ανάλογες οικονομικές συνθήκες με το χώρο της Μεσοποταμίας συνετέλεσαν στη συγκρότηση ιεραρχημένης κοινωνίας, στην κορυφή της οποίας βρισκόταν ο φαραώ. Τα επιτεύγματα του…