Είναι μια διδακτική πρόταση που συνάδει με το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών της Ιστορίας Γ’ Γυμνασίου και Β’ Λυκείου (Θρησκευτική μεταρρύθμιση & Αντιμεταρρύθμιση), αλλά και της Νεοελληνικής Γλώσσας Β’ Λυκείου (στερεότυπα ανάμεσα στα δύο φύλα).
Μπορείτε να βρείτε τη δραστηριότητα εδώ (στα Αγγλικά).
Anna Göldi (1734 – 1782) : ήταν Eλβετή οικιακή βοηθός. Η Άννα έμεινε έγκυος από έναν στρατιώτη που έφυγε από τη χώρα πριν γεννηθεί το παιδί της. Το παιδί πέθανε κατά τη γέννηση. Αυτό δεν ήταν ασυνήθιστο εκείνη την εποχή, αλλά η Άννα κατηγορήθηκε για τη δολοφονία του παιδιού. Δεν είχε κανέναν να την υπερασπιστεί. Καταδικάστηκε σε έξι χρόνια κατ’ οίκον περιορισμό, αλλά δραπέτευσε. Δούλευε σε άλλον εργοδότη, ο οποίος την άφησε έγκυο. Γέννησε τον γιο του. Στη συνέχεια η Άννα εργάστηκε για την οικογένεια Tschudi. Ένας από την οικογένεια είπε ότι είχε βάλει βελόνες στο φαγητό της κόρης του με μαγεία. Συνελήφθη. Βασανίστηκε και παραδέχτηκε ότι έκανε συμφωνία με τον Διάβολο, ο οποίος της είχε εμφανιστεί ως μαύρος σκύλος. Απέσυρε την ομολογία της μετά το τέλος των βασανιστηρίων, αλλά καταδικάστηκε σε εκτέλεση με αποκεφαλισμό. Το δικαστήριο δεν την κατηγόρησε επίσημα για μαγεία, αλλά εκείνη την εποχή υπήρξε κατακραυγή για τον τρόπο με τον οποίο είχε κυνηγηθεί, βασανιστεί και σκοτωθεί.
Στον σύνδεσμο μπορείτε να δείτε ένα σπάνιο βίντεο καθώς και φωτογραφικό υλικό από την ημέρα της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς (12 Οκτωβρίου 1944). Η ιστοσελίδα freeathens44.org περιλαμβάνει πλούσιο αρχειακό και εκπαιδευτικό υλικό για την εποχή, το οποίο μπορεί αν χρησιμοποιηθεί και στο πλαίσιο σχολικών εορτών και σχετικών εκδηλώσεων. http://freeathens44.org Post Views: 21
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 20ο Αι. 1. Η έξοδος, 2. Το πρώτο διάστημα, 3. Η Σύμβαση της Λοζάνης και η ανταλλαγή των πληθυσμών Ιστορία Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών Post Views: 8
Κεφ. Γ’ Οι οικονομικές εξελίξεις κατά τον 20ο αι. ΠΗΓΕΣ H ελληνική οικονομία, 1923-1940 Για τους μελετητές της ελληνικής ιστορίας, ο Mεσοπόλεμος θεωρείται η περίοδος που σηματοδότησε τις απαρχές της σύγχρονης οικονομικής ανάπτυξης. Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας διεργασίας, που η εκκίνησή της τοποθετείται μερικές δεκαετίες νωρίτερα. Στα ιδιαίτερα στοιχεία της πρέπει να προσμετρήσουμε τους…
Κεφ. Β. Η οικονομία το 19ο αι. ΠΗΓΕΣΑντλώντας στοιχεία από το παρακάτω κείμενο και αξιοποιώντας τις ιστορικές σας γνώσεις να αναφερθείτε στις συνέπειες που είχαν τα δάνεια της Επανάστασης στην μετεπαναστατική οικονομία της χώρας. Η παύση πληρωμών ήταν αναπόφευκτη· συνέβη το 1827. Οι ευρωπαίοι ομολογιούχοι άρχισαν έκτοτε να ωρύονται εναντίον των ελληνικών κυβερνήσεων και να…
«Πολύ αγαπιέται αυτός ο τόπος με υπομονή και περηφάνεια» Το γνωστό ποίημα του Γιάννη Ρίτσου από το σχολικό βιβλίο των Κειμένων Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Β’ Λυκείου υπήρξε μία πολύ πετυχημένη ανάρτηση στο “παλιό Φιλοblogικό”. Παραπέμπω, επομένως, σ’ αυτή την παλιά ανάρτηση για την ανάλυση του ποιήματος. https://filoblogiko.blogspot.com/2013/04/blog-post.html Διδακτικές προτάσεις Δημιουργικές αναζητήσεις των μαθητών (κατά την περίοδο…