Σχολικόν έτος: 2023-23
Η νέα σχολική χρονιά άρχισε. Εκτός από το ωρολόγιο πρόγραμμα, ας έχουμε και τα παρακάτω στο νου μας. Η δουλειά μας είναι δύσκολη, αλλά δε συνίσταται μόνο στη μετάδοση της γνώσης: βασίζεται κυρίως στη μετάδοση της έμπνευσης.
Η νέα σχολική χρονιά άρχισε. Εκτός από το ωρολόγιο πρόγραμμα, ας έχουμε και τα παρακάτω στο νου μας. Η δουλειά μας είναι δύσκολη, αλλά δε συνίσταται μόνο στη μετάδοση της γνώσης: βασίζεται κυρίως στη μετάδοση της έμπνευσης.
Η πρώτη χριστουγεννιάτικη κάρτα Την παραπάνω κάρτα δημιούργησε ο Χένρυ Κόουλ το 1843 (βικτωριανή εποχή) πού αλλού; Στην Αγγλία. Επειδή ο ίδιος βαριόταν ή δεν προλάβαινε να απαντήσει όλη του την αλληλογραφία, πράγμα που αν δεν το έκανε θεωρούνταν αγένεια εκείνη την εποχή, σκέφτηκε να τυπώσει μία κοινή κάρτα για όλους: θα διέφερε μόνο το…
Στον σύνδεσμο μπορείτε να δείτε ένα σπάνιο βίντεο καθώς και φωτογραφικό υλικό από την ημέρα της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς (12 Οκτωβρίου 1944). Η ιστοσελίδα freeathens44.org περιλαμβάνει πλούσιο αρχειακό και εκπαιδευτικό υλικό για την εποχή, το οποίο μπορεί αν χρησιμοποιηθεί και στο πλαίσιο σχολικών εορτών και σχετικών εκδηλώσεων. http://freeathens44.org Post Views: 17
Το αιώνιο δίλημμα των Χριστουγέννων: μελομακάρονο ή κουραμπιές; Μια μάχη που κάνει τις οικογένειες να χωρίζονται στα τραπέζια των γιορτών, και τους πιο αναποφάσιστους να παθαίνουν κρίση ταυτότητας μπροστά στο πιάτο. Είναι η ζουμερή, μελένια γλύκα του μελομακάρονου που σε τραβάει ή μήπως το αφράτο, βουτυράτο σύννεφο του κουραμπιέ, που σκάει σαν ζάχαρη άχνη στον…
Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι… Οι γλυκές αναμνήσεις της παιδική ηλικίας συνοδευμένες από τις εικόνες των σχολικών βιβλίων (και όχι ψηφιακές). Γεμάτες από το αυθεντικό αίσθημα της προσμονής συντελούσαν στη δημιουργία της μαγικής ατμόσφαιρας των γιορτών, χωρίς ίχνος κορεσμού από την υπερπροσφορά δώρων και τυπικών ευχών. Ευτυχές το Νέον Έτος!…
Την Καθαρά Δευτέρα θα φάμε πιταστές κρεμδάκια και σκορδάκια και λίγες μυρωδιές. Με αυτό το τετράστιχο συνόδευε ο παππούς μου την πρώτη ημέρα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Όπου “πιταστές” ήταν οι λαγάνες στο ηπειρώτικο ιδίωμα και “μυρωδιές” ο άνηθος. Ως κόρη παντοπώλη, που ο πατέρας της εργάζονταν την ημέρα αυτή, παρ’ ότι γενική αργία, το είχα…
Στα παλιά σχολικά βιβλία υπήρχε το διήγημα του Παύλου Νιβράνα “Το φλουρί του φτωχού”, που το αναλύαμε κατά την περίοδο πριν από τις γιορτές. Κλασικό πρωτοχρονιάτικο διήγημα, που αναφέρεται στο έθιμο της Βασιλόπιτας και στην αντίληψη ότι ο τυχερός που βρίσκει το φλουρί, θα είναι τυχερός ολόκληρη τη νέα χρονιά . Το διήγημα υπάρχει στο…
Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.