Απόσπασμα από το βιβλίο “Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας” Β’ Λυκείου
Το ομώνυμο βιβλίο μπορείτε να προμηθευτείτε από τα online βιβλιοπωλεία ΙΑΝΟΣ και Greekbooks.
Το ομώνυμο βιβλίο μπορείτε να προμηθευτείτε από τα online βιβλιοπωλεία ΙΑΝΟΣ και Greekbooks.
Από το βιβλίο Κειμένων Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γ’ Λυκείου Το διήγημα σε μορφή αφήγησης Θέμα Η πορεία της ζωής ενός ήρωα που γνώρισε την αδιαφορία της κοινωνίας και της πολιτείας. Για τον λόγο αυτό, δεν μπορεί να συνεχίσει τη ζωή του φυσιολογικά και καταντά, αυτός ένας πρώην ήρωας, να ζει στο περιθώριο της κοινωνίας, υπομένοντας…
Περιηγηθείτε στο σύνδεσμο που σας δίνεται, στην Ενότητα “Περίοδοι της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας”, και στη συνέχεια απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις. [googleapps domain=”docs” dir=”forms/d/e/1FAIpQLSdHP34b7mHaDZK4bPdput0MIYmIPafeqxKrN_9S8xjei96C9A/viewform” query=”embedded=true” width=”700″ height=”520″ /] Post Views: 106
«Πολύ αγαπιέται αυτός ο τόπος με υπομονή και περηφάνεια» Το γνωστό ποίημα του Γιάννη Ρίτσου από το σχολικό βιβλίο των Κειμένων Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Β’ Λυκείου υπήρξε μία πολύ πετυχημένη ανάρτηση στο “παλιό Φιλοblogικό”. Παραπέμπω, επομένως, σ’ αυτή την παλιά ανάρτηση για την ανάλυση του ποιήματος. https://filoblogiko.blogspot.com/2013/04/blog-post.html Διδακτικές προτάσεις Δημιουργικές αναζητήσεις των μαθητών (κατά την περίοδο…
Δύο Έλληνες ποιητές της γενιάς του’30 τιμήθηκαν με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας με διαφορά 16 ετών: ο Γιώργος Σεφέρης το 1963 και ο Οδυσσέας Ελύτης το 1979. Ταξίδεψαν με το έργο τους, που μεταφράστηκε σε πολλές από τις γλώσσες του κόσμου, τους ανθρώπους στα ελληνικά ακρογιάλια και ακτές και τους έκαναν να γνωρίσουν της ελληνική…
Ειδικά στην Ελλάδα η νεωτερική ποίηση καθιερώθηκε μέσα στη δεκαετία του 1930. Για πολλούςαφετηρία ήταν η πρώτη ποιητική συλλογή του Γ. ΣΕΦΕΡΗ «Στροφή» το 1931. Το πέρασμα απότη μια μορφή ποίησης στην άλλη δεν συντελέστηκε απότομα· είχε προετοιμαστεί σταδιακά μεποιητές που χωρίς να είναι νεωτερικοί υπονόμευσαν όλα σχεδόν τα παραδοσιακά στοιχεία(Καβάφης, Καρυωτάκης). ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ αριθμό στίχων…
Το έργο Πρόκειται για ένα από τα «αθηναϊκά» διηγήματα του συγγραφέα. Ξετυλίγεται σε μια φτωχογειτονιά της Αθήνας του τέλους του 19ου αιώνα (γράφτηκε το 1894). Στόχος του συγγραφέα είναι να δώσει εικόνες από τις φτωχογειτονιές της Αθήνας και να θίξει τα κοινωνικά προβλήματα που συνδέονται με τη φτώχεια. Ο τόπος «Η δυτική εσχατιά της πόλης», όπου ζει και εργάζεται…
Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.